Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är utbildningen för dig som gillar mat och människor. Här får du bl.a. lära dig att laga mat, servera, kombinera mat och dryck, bemöta gäster, skaka drinkar, stycka och baka.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en yrkesutbildning som är högskoleförberedande, alltså kan du studera vidare på högskola. Du får minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), där du knyter värdefulla branschkontakter.

Vi har ett modernt kök på Härnösands gymnasium och vi driver vår egen restaurang, Restaurang Castor, som är öppen för allmänheten.

Följ med på en rundvandring

Hos oss får du arbeta i nya specialbyggda, välutrustade lokaler med metodkök, restaurangkök, styckeri, bageri och i restaurangens matsal med bar.

Restaurangbranschen är full av möjligheter. Efter utbildningen kan du arbeta på olika typer av restauranger, över hela världen. Behovet av arbetskraft är stort, så du kan få jobb direkt efter studenten.

Inriktningar vid restaurang- och livsmedelsprogrammet

I början av utbildningen läser alla elever på programmet kurserna branschkunskap, service och bemötande, servering och matlagning.

I årskurs två specialiserar du dig på kök, servering eller sjöintendentur/sjökock. Du kan också läsa kurserna styckning och bakning, om du väljer dem som individuellt val. I trean läser alla elever kursen mat och dryck i kombination.

Samtliga inriktningar kan kombineras med skolans idrottsinriktningar och din yrkesutbildning ger grundläggande högskolebehörighet som kan leda till fortsatta studier på högskola/universitet.

Kök
I köket får du komponera matsedlar, planera arbetet, laga näringsriktiga, välsmakande och tilltalande maträtter.

Kurser du läser inom köksinriktningen är: matlagning, matlagning specialisering och specialkoster.

Servering
I matsalen får du lära dig barteknik (bartender), mat- och dryckeskombinationer, servera gäster samt utveckla din känsla för service.

Kurser du läser inom serveringsinriktningen är: servering, service och bemötande, barteknik, matsalshantverk, arrangemang och drycker.

Sjöintendentur/sjökock
Inriktningen sjöintendentur lär dig planera måltider och göra inköp för längre resor. Du läser kursen Basic Safety som är en säkerhetsutbildning och gör din APL, under årskurs 3, till sjöss.

Kurser du läser inom sjöinriktningen är: matlagning och specialkoster. I kursen matlagning specialisering får du träna på att skriva specialkomponerade matsedlar för längre perioder till sjöss.

Facebook logotyp