Publicerad

Klart att kommunen tar tillbaka SFI-undervisningen

Nu är det klart att Härnösands kommun tar tillbaka undervisningen i Svenska för invandrare (SFI) i egen regi från och med den 25 november. Anledningen är att utbildningsföretaget Humanus syd som har undervisningen idag har gått i konkurs.

– Det känns jättebra att vi hittat en lösning så snabbt, säger Ameli Engström, rektor för Vuxenutbildningen i Härnösands kommun. Det viktigaste för oss är att eleverna inte drabbas och med den lösning vi nu har ska de inte göra det.

Fredag den 22 november är sista dagen som Humanus syd håller undervisning. Redan på måndag den 25 november är eleverna välkomna till Härnösands kommun och utbildningslokalerna i Johannesbergshuset. Tre lärare ska visstidsanställas.

– Jag vill verkligen berömma Humanus för ett fint samarbete, säger Ameli. De är precis som vi väldigt måna om att det ska bli så bra som möjligt för eleverna. Just nu arbetar lärarna där med dokumentation och överlämningar. Resultat på nationella prov och dokumentation kring elevernas utveckling följer med till oss. Allt för att det inte ska bli något glapp för eleverna.

När SFI- undervisningen upphandlades fanns det 450 elever och kö för att få undervisning. Idag är det 200 elever och ingen kö.

– Att antalet elever är så mycket mindre gör att vi får plats i våra befintliga lokaler i Johannesbergshuset, säger Marcus Selin tillförordnad förvaltningschef på Arbetslivsförvaltningen. Det innebär också att övertagandet inte ska innebära några direkta merkostnader för oss.

Hur SFI-undervisningen ska bedrivas i framtiden är en fråga som hamnar på politikernas bord. De ska ta ställning till om undervisningen ska drivas av kommunen eller om det ska göras en ny upphandling.