Publicerad

Nu tar kommunen över SFI-undervisningen

Från måndag 25 november tar Arbetslivsnämnden över SFI och samhällsorienteringen SO från Humanus Syd. Verksamheterna kommer att hålla till i Johannesbergshuset, som Härnösands kommun redan hyr för pågående verksamhet. Vid arbetslivsnämndens senaste möte var övertagandet uppe för information.

− Jag tycker att vi har fått en bra lösning för alla som studerar SFI. Vi flyttar nu över från Humanus lokaler till Johannesbergshuset och har nystart på måndag. Samarbetet med Humanus har varit smidigt och underlättat förändringen. Några större ändringar är inte aktuella och förutsättningarna ser goda ut inför nästa år, säger Sverker Ågren (KD), ordförande i Arbetslivsnämnden.

Det finns drygt 200 elever inom SFI men antalet deltagare beräknas minska något 2020. Fyra extra lärare är rekryterade för tiden fram till januari. I Johannesbergshuset pågår redan undervisning inom Komvux och för de SFI-elever som går det så kallade spår 1, för personer som har lite eller ingen utbildning alls. Den delen av SFI ingick inte i upphandlingen med Humanus.

− Det ger oss fördelar i den nya situation som uppstått. Vi har kunnat behålla personal med kompetens för SFI. Jag är glad över att vi kan ge eleverna i SFI en fortsättning utan studieavbrott efter den oväntade konkursen förra månaden, säger Sverker Ågren.

Arbetslivsnämnden har inte fattat något beslut om att ännu en gång upphandla SFI. Det finns inget uppdrag till nämnden heller.

− I dagens läge finns inga av de problem som kommunen hade 2017, då förra beslutet togs. Nu ser vi fram emot att verksamheten ska få arbeta med god kontinuitet. Vi kommer att sammanställa de erfarenheter vi fått under den tid vi haft avtal med Humanus Syd, säger Sverker Ågren.