Publicerad

Mari - högskoleingenjören som blev lärare

Person i skolkorridor på men handen på ett dörrhandtag

Mari Andersson på väg in i ett av klassrummen på Härnösands gymnasium.

Mari Andersson går programmet Teach for Sweden, vilket betyder att hon är student och lärare på samma gång. Nu när programmet tar emot ansökningar från nya studenter rekommenderar hon andra akademiker med lärardrömmar att söka.

– Det är tufft, roligt och bra. Sommarakademin då alla studenter i programmet var samlade i 12 dagar på en kursgård var intensiv och krävande men på ett positivt sätt, säger hon.

Satsning för att få lärare i bristämnen

Teach for Sweden är en satsning på att utbilda akademiker i bristämnen som matte, NO, teknik till behöriga lärare. De som läser programmet får samtidigt en anställning och undervisar på en skola. Mari arbetar fyra dagar i veckan på Härnösands gymnasium och studerar pedagogik och ledarskap en dag.

Högskoleingenjör som blev lärare

Mari är högskoleingenjören som började vikariera som lärare.

– Jag märkte att jag trivdes med göra skillnad för elever. Möten med elever och kollegor ger mycket tillbaka. Vi har spännande samtal och jag får ta del av många kloka tankar, säger Mari.

När Maris chef, Eva Andersson, rektor på gymnasiet, berättade om möjligheten att söka Teach for Sweden och på så sätt bli behörig lärare valde hon att prova.

– För att söka måste du ha en akademisk examen i något av bristämnena. Sedan måste du klara urvalstesterna. De är tuffa men också roliga. Att till slut bli utvald känns så klart bra. Det känns som att jag blev utvald för att de såg att jag gillar att lära ut saker till andra och för att jag kan vara en bra ledare i klassrummet.

Under urvalsprocessen får de sökande till programmet göra olika tester. Teach for Sweden letar efter personer som är lämpliga och de tror kan bli bra ledare i klassrummet.

5 bra med Tech for Sweden enligt Mari

  1. Du får månadslön.
  2. Du behöver inte ta studielån.
  3. Att jobba samtidigt som du studerar gör det möjligt att ganska direkt omsätta det du lärt dig i praktiken.
  4. Du märker snabbt vad som fungerar och inte fungerar.
  5. Sammanhållningen bland studenterna är jättebra och du får mycket hjälp och stöd av gruppen.

Är du eller någon du känner intresserad av söka till Teach for Sweden?

Härnösands kommun har ett samarbete med Teach for Sweden.

Läs mer om samarbetet

Läs mer om Teach for Sweden Länk till annan webbplats.