Publicerad

Elever utbildar vårdpersonal

gruppbild på sex ungdomar.

Jennifer Näsman, Fanouelle Kakopande, Ebba Nylén, Jasmine Åberg, Johanna Nilsson, Millie Thomas-Hardy och Alicia Lindgren (saknas på bilden) utbildar vårdpersonal.

I coronatider är hygienen viktigare än någonsin inom vård och omsorg. För att all personal ska ha den absolut senaste kunskapen åker sju gymnasieelever runt och utbildar personalen.
− Det är kul att hjälpa till och få visa vad vi kan!

Jasmine, Johanna, Jennifer, Ebba, Millie, Alicia och Fanouelle går alla sista året på Lärlingsprogrammet, vård och omsorg. En stor del av skoltiden är praktik och efter tre år har de stor erfarenhet av hur det fungerar ute i verksamheterna. Eller ibland hur det inte fungerar.

− Det är lätt hänt att den som har jobbat länge skaffar sig egna varianter av de vanliga hygienrutinerna. Vi kommer ju också med den allra senaste informationen.

Eleverna fräschar inte bara upp kunskaperna om basala rutiner utan utbildar också i de särskilda rutiner som gäller vid misstänkta eller bekräftade coronafall, bland annat hur skyddsutrustningen ska tas på och av.

− Man ska till exempel sprita händerna mellan varje moment och även mat, tvätt och sopor ska hanteras annorlunda än vanligt.

Alla eleverna är mycket engagerade och pratar nästan i munnen på varandra. Att hålla reda på vem som säger vad är i det närmaste omöjligt. De har inga problem att som unga gymnasieelever utbilda äldre och erfarna anställda.

− Nej, vi känner oss trygga i vår roll och med vad vi kan. Vi har nästan bara fått positiv respons också.

Det intygas av Carolin Jonsson som jobbar på Ängets hemtjänst och just har fått en genomgång.

− De är väldigt duktiga och det var bra och lärorikt. Även om jag egentligen kan det här så är det väldigt bra att påminnas och uppdateras om det senaste.

Om knappt två månader är de sju eleverna redo att ge sig ut i arbetslivet på riktigt och lovar att göra det med samma driv och engagemang som nu.

− Ja, vi vill förändra vården. Vi har inte sökt oss till den här branschen för att tjäna pengar utan för att göra skillnad!

tre personer i vårdkläder tar handsprit

Johanna Nilsson och Ebba Nylén visar de senaste rutinerna för Carolin Jonsson (i mitten) på Ängets hemtjänst.