Publicerad

Så länge skutan kan gå – esteterna sjunger ändå

Kan man sjunga i kör på distans? Javisst. Lyssna till denna skönsång av estetiska programmet på Härnösands gymnasium. Så länge skutan kan gå, slå länge hjärtat kan slå, sjunger kören – på distans.

Eleverna på Härnösands gymnasium studerar sedan i mitten på mars på distans. En utmaning som kräver nya kreativa lösningar.

– Jag undervisar i sång och kör och funderade på hur jag skulle få till den undervisningen på distans, berättar läraren Margareta Björklin. Innan distansundervisningen startade hade vi börjat öva på Evert Taubes Så länge skutan kan gå. Eleverna kunde sången ganska bra, men behövde hjälp att sätta detaljerna.

Lösningen blev att Margareta sjöng in alla stämmor var för sig och skickade till eleverna. Eleverna har sedan övat hemma på kammaren. Därefter har de sjungit in sin stämma och skickat in både ljud och bild till skolan. För att alla ska ha samma tempo har de haft Margaretas stämma i hörlurarna samtidigt som de sjöng. Därefter startade det stora jobbet med att sätta samman alla stämmorna till en kör.

– Jag har haft fantastisk hjälp av Tony Öberg, utan honom hade det här aldrig varit möjligt. Han är otroligt duktig på att mixa och trixa och har sett till att alla stämmor har samma tempo. Han fick ihop ljud och blid till en jättefin slutprodukt, säger Margareta.

Nöjda elever och nya projekt

Även eleverna är nöjda.

– Flera har sagt att de tycker att det låter fint. Bättre än vad de trodde att de skulle göra.

Nästa projekt är Studentsången som eleverna i årskurs 3 ska öva in.

– Egentligen drömde jag om en stor körkonsert med alla årskurser i bergrummet vid Höga Kustenbron. Men den drömmen får leva vidare till en annan gång, säger Margareta Björklin.