Publicerad

Klimattorsdag minskar svinnet på Wendela Hellmanskolan

två tonårspojkar sitter mitt emot varandra vid ett långt bord med varsin tallrik mat framför sig.

Noah Kassberg och Omar Kaddoura i Wendela Hellmanskolans matsal.

På Wendela Hellmanskolan är det numera klimattorsdagar i matsalen. Eleverna erbjuds då en buffé av överbliven mat från veckan som gått.

Att beställa rätt mängd mat till en skola är inte det lättaste, särskilt inte i coronatider när många är sjuka. För att inte överbliven mat ska gå till spillo gör Wendela Hellmanskolan nu ett försök med klimattorsdagar.

Överbliven mat som har frusits in under veckan plockas ihop till en buffé. Där kan också finnas överskott från produktionsköket Navet, på grund av exempelvis sena avbeställningar. Men alltid också en ny rätt för dagen.

− Vi har kunnat dra ned rejält på den vanliga beställningen på torsdagar, säger Ulrika Olsson, enhetschef på kostavdelningen.

Eleverna på skolan tycks inte ha något emot nyordningen.

− Nej , vi har inte hört något och det brukar betyda att eleverna är nöjda. Vi har också fått positiva kommentarer från några vårdnadshavare, säger biträdande rektorn Per Jonasson.

Försöket ska pågå terminen ut och sedan utvärderas.

− Målet är att successivt sprida idén till alla skolor. Vi vill göra det vi kan för att bidra till ett hållbart samhälle, säger Ulrika Olsson.

skålar med olika grönsaker på ett buffébord