Publicerad

Eftergymnasial sjöfartsutbildning tillbaka i Härnösand

Eleverna på skärgårdskaptensutbildningen står uppradade mot en grön bakgrund.

Första dagen på Lärcentrum i Härnösand för eleverna som studerar till skärgårdskapten.

Skärgårdskaptensutbildningen är Sveriges äldsta yrkeshögskoleutbildning, och nu ska den etableras även i Härnösand. Den första elevkullen har redan börjat med deltagare från Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik, Skellefteå, Strömsund och Norrköping.

Efter examen kommer eleverna att ha behörighet som Fartygsbefäl klass VII inre fart. Det innebär att de kommer att kunna jobba inom skärgårdstrafiken och annan yrkestrafik inom sjöfarten.

- Jätteroligt att sjöfartsstaden Härnösand återigen har en eftergymnasial sjöfartsutbildning. Det möjliggör att elever från gymnasiets sjöfartsutbildning kan läsa vidare och stanna kvar i Härnösand, säger Gun-Britt Marklund, verksamhetsstrateg på Lärcentrum.

Sjöfartsstaden Härnösand har en lång tradition av att utbilda fartygsbefäl. Tidigare gavs utbildningen i Yrkeshögskolans regi. Kommunstyrelsen gav kommundirektören i uppdrag att utreda sjöfartsutbildningens utveckling i samverkan med sjöfartsbranschen i Sverige. Uppdraget utmynnande i en samverkan med Marina Läroverket.

- Det här är Sveriges äldsta Yrkeshögskoleutbildning som vi nu hoppas kunna etablera även i Härnösand. Arbetsmarknaden är god och vi hoppas att den här satsningen ska kunna förse Norrlandskusten med personal lokalt, säger Daniel Lindefors, utbildningschef på Marina Läroverket.

Utbildningen är på halvdistans för de elever som läser via Lärcentrum i Härnösand, något som är nytt för utbildningen till skärgårdskapten. De lärarledda lektionerna för eleverna som studerar på plats i Stockholm kommer att sändas så att de som läser på distans kan vara med hemifrån eller via Lärcentrum. Lärarna på utbildningen åker även upp några gånger i månaden för att hålla lärarledda lektioner på Lärcentrum i Härnösand, men vissa delar kommer att behöva hållas i Stockholm.

- När vi är på plats kommer vi bland annat att träna i Härnösands gymnasiums simulator. Vår förhoppning är också att kunna få öva med gymnasiets fartyg M/S Topaz. Vi har egna fartyg i Stockholm men det vore verkligen roligt om vi kunde få öva på plats i Härnösand, säger Daniel Lindefors.

Är du intresserad av att studera till skärgårdskapten och kan börja direkt?

- Vi har två platser kvar på utbildningen. Är man intresserad av att läsa till skärgårdskapten och kan börja inom en till två veckor är man välkommen att höra av sig till oss, säger Malin Hörlin, Utbildningsadministratör på Marina Läroverket Sjöutbildning.

Mer information www.sjoutbildning.se Länk till annan webbplats.