Publicerad

Elever på Hälledalsskolan bidrar till tryggare skola

En pojke och flicka inomhus.

Anton Sjöström och Isabelle Källman går i årksurs sex på Hälledalsskolan.

Eleverna på Hälledalsskolan har tagit fram förslag på aktiviteter som ska öka studieron, trivseln och tryggheten på skolan.

Under veckan får alla elever vara med och rösta på de olika förslagen. Röstningsförfarande är uppbyggt som ett klassiskt riksdagsval. Eleverna har sex valsedlar att välja mellan: skolgården, skogen, rasten, saker, matsalen och upplevelser.

- Eleverna har engagerat sig otroligt mycket i frågorna. Det är tydligt att det är något som berör dem. I och med att vi har byggt upp det som ett val får alla göra sin röst hörd. Det handlar om elevdemokrati, från diskussionen i klassråd och elevråd till att eleverna nu röstar om vilket förslag som ska vinna, säger Christina Almqvist som är mentor på skolan.

Eleverna väljer en av valsedlarna som beskriver ett område eller en plats på skolan. På varje valsedel finns ett antal alternativ där eleverna får kryssa för ett av dem. Till exempel på valsedeln ”Matsalen” väljer eleverna mellan: möblering i matsalen, ljudisolering i taket, nya dukar på borden, stor TV i matsalen och bättre stolar.

- Det är bra att vi kan gå in bakom ett valbås när vi röstar. Vi kan tycka och tänka vad vi vill och ingen kan säga att vi gör fel, säger Isabelle Källman, elev i årskurs sex.

Anton Sjöström som också går i årskurs sex tycker att det finns många bra förslag att välja mellan.

- Det är förslag som vi mår bra av och som gör att vi känner oss tryggare, säger han.

När valet är genomfört och rösterna räknade lovar Christina Almqvist att skolan ska lyssna på elevernas vilja.

- Elevrådet har en pott på 5 000 kronor. Om eleverna har valt någon aktivitet som blir dyrare har vi sagt att vi måste lyssna på elevernas önskan. Men att det då kan komma att ta längre tid innan vi kan genomföra aktiviteten, säger hon.
Valsedlar

Här är valsedlarna som eleverna får välja mellan.