Publicerad

Utländska skolor besöker Hedda Wisingskolan

Flera människor står utomhus i snöigt landskap.

Elever och lärare från fem länder på besök i Härnösand och Höga Kusten.

Elever och lärare från Spanien, Frankrike, Rumänien, Turkiet och Italien besöker Hedda Wisingskolan. Det är en del av ett EU-projekt om hållbar utveckling.

Under besöket i Härnösand lär sig eleverna mer om klimat och segregation/diskriminering.

- Den här typen av utbyte gör att vi få förståelse för varandra och vi lär oss om varandras kulturer, vilket på sikt kan motverka radikalisering och segregation. Eleverna skapar också minnen och vänner för livet. Samtidigt får de lära sig mer om hållbarhet, säger Ann-Sofi Forssell, lärare på Hedda Wisingskolan.

Under veckan har gästerna bland annat gjort studiebesök på Technichus, solcellsföretaget Absolicon och Hemabs biogasanläggningen i Älandsbro samt gjort en utflykt till Höga kusten.

- Eleverna har även haft workshops i frågor som rör klimatet och segregation. Målet har varit att träna kritiskt tänkande, kommunikation, kreativitet och samarbete. För eleverna innebär samarbetet också att de måste kommunicera på engelska, säger Ann-Sofi Forssell.

Elever sitter och arbetar.

Eleverna har haft workshops i frågor som rör klimatet och segregation.

Gästerna har fått prova på typiska vinteraktiviteter som skridskoåkning, curling och korvgrillning över öppen eld. Alla elever bor i en svensk värdfamilj och får vara en del i familjens vardag.

- Det ger en fördjupad kunskap om traditioner och kulturer, säger Ann-Sofi Forssell.

Det är 17 elever och 12 lärare som är på besök i Härnösand. Med tanke på den ökade smittspridning av covid-19 har skolan ändrat i veckans program och även tagit bort vissa aktiviteter.

- Alla gäster är vaccinerade och en del av gästerna gjorde covid-tester innan de åkte från sina hemländer. Vi har också många uteaktiviteter för att minimera riskerna, säger Ann-Sofi Forssell.

Tanken med projektet är att elever och lärare från alla länder ska besöka varandra. Under 2019 besökte lärare och elever från Hedda Wisingskolan den spanska skolan på Mallorca. I höstas åkte några lärare till Rumänien, men eftersom eleverna fortfarande inte var vaccinerade mot covid-19 stannade de hemma och var delvis med digitalt. Tanken är att lärare och elever ska åka till Italien, Frankrike och Turkiet under våren 2022.

Sex personer utomhus i snö.