Publicerad

Wendela Hellmansskolan tävlar i regionsfinal i Språkolympiaden

Elever som står på rad.

Eleverna i årskurs 9 på Wendela Hellmansskolan i Härnösand har kvalificerat sig till regionsfinal i Språkolympiaden i tre språk: spanska, tyska och engelska. De sex bästa skolorna i norra Sverige möts i regionsfinalen på tisdag och torsdag denna vecka.

- Det var inte så oväntat. Vi är en bra klass som är bra på tyska. Vi har bra lärare och är aktiva på lektionerna och vill lära oss. Vi alla brukar prestera bra på proven, säger Albin Samuelsson, som tillhör en av de bästa eleverna i tyska.
Alla elever som går i årkurs 9 hade möjlighet att delta i kvaltävlingen där de tävlade i ordkunskap, grammatik och kunskaper i geografi och historia. Därefter räknades medelpoängen av de fem bästa resultaten från varje skola ihop.
- Våra elever var bland de bästa i tre av språken! Här har Wendelas elever visat att de är riktigt vassa på språk Jag är obeskrivligt stolt, men inte förvånad, säger Emilia Huss, engelsklärare på skolan.

Nils Sjöström är också en av eleverna som ska tävla i tyska. Han ser fram emot tisdagens tävling.
- Det känns spännande. Jag har aldrig gjort något liknade förut. Det ska bli kul och se hur det går för oss, säger han.
Läraren Emilia Huss tror att tävlingar som Språkolympiaden kan få elever att bli extra motiverade att plugga.
- Vi pratar ofta om studiemotivation och hur vi kan få eleverna att tycka att det är okej att plugga. Språkolympiaden är helt klart ett sätt att lyfta akademiska framgångar på, säger Emilia Huss.

Linus Johansson är en av eleverna som gjorde bäst ifrån sig i spanska. Han var först tveksam till om han ens skulle vara med och tävla.
- Jag brinner för ämnet spanska. Men först var jag inte så intresserad att tävla. Min lärare tyckte att jag ändå skulle testa på och sa att det skulle bli en kul grej. Jag trodde aldrig att det skulle gå så bra som det gick, säger han.

Tävlingen i tyska och spanska avgörs på tisdag 1 mars. Tävlingen i engelska avgörs på torsdag 3 mars.
- Det är ett stort engagemangs och många som håller tummarna för eleverna, säger läraren Emilia Huss.