Publicerad

Böcker i kapprum ska locka till läsning

Ett barn och två vuxna läser böcker.

Viola Larsson, 2,5 år, mamma Katrin Larsson och Åsa Lundin som jobbar på Ängets förskola.

Bokhyllor i förskolornas kapprum ska få barn mer intresserade av böcker. Alla förskolor i Härnösands kommun ska ha en bokhylla i hallen för att barn och föräldrar lätt ska kunna låna med sig böcker hem.

- Ungas läsning minskar och forskning visar att det är viktigt att börja med att få de allra yngsta att intressera sig för böcker, säger Agneta Söstram Bylund, projektledare för Bokstartsprojektet i Härnösands kommun.

Bokhyllorna på förskolorna är en del av Bokstartsprojektet som startade 2019 med stöd av Statens kulturråd för att öka barn och ungas läsning.
- Tanken är att det ska gå lätt för föräldrar och barn att låna böcker. Vi vet att det kan vara svårt att få livspusslet att gå ihop och att ta sig till biblioteket, Agneta Söstram Bylund, projektledare för Bokstartsprojektet.

Ett barn som hämtar en bok.

Viola 2,5 år vill gärna läsa böckerna som står i bokhyllan i hallen på Ängets förskola.

Populära bokhyllor

Under förra året påbörjades arbetet med att leverera bokhyllor till förskolorna i Härnösands kommun. Änget förskola var en av de som var första som fick ett mini-bibliotek i hallen. Hyllorna är i barnhöjd så att barnen ska kunna välja böcker.
- Det är bra att bokhyllorna står i hallen och är tillgängliga för barn och föräldrar. Barnen sitter ofta här ute och läser böcker medan vi klär på dem. Vissa barn sätter sig också här och bläddrar i någon bok på morgonen när de kommer till förskolan, säger Åsa Lundin som jobbar på förskolan.

Katrin Larsson är mamma till Viola 2,5 år och de brukar låna med sig böcker hem ibland.
- Ibland när vi ska gå hem så kommer Viola på att hon vill låna med sig en bok. Vi föräldrar kan ibland vara stressade när vi ska hämta, men eftersom böckerna står i hallen så kan Viola själv ta initiativ till att låna en bok, säger Katrin.

Barn tar emot böcker på Tjäderns förskola.

Här får barnen på Tjäderns förskola ta emot sin bokhylla.

Under våren ska alla förskolor i kommunen ha fått sina bokhyllor.
- Vi vet hur viktigt det är att läsa för barn och att tillgängligheten har stor betydelse. Sedan uppmuntrar vi så klart föräldrar att komma till biblioteket också, säger Agneta Söstram Bylund.

Samarbete med Korvetten

Bokhyllorna är tillverkade av medarbetare på kommunens dagliga verksamhet Korvetten.
- Det har varit kul att kapa och fixa iordning bokhyllorna. Vi började med en hög med brädor, som blev till bokhyllor och som någon annan får användning av. Det känns kul, säger Pontus Söderholm, en av deltagarna på Korvetten.
Deltagarna har tillsammans med sin arbetsledare Magnus Alke byggt och målat bokhyllorna. Delar av materialet de använder är återvunnet.
- Vi har bland annat använt skivor från gamla matbord och bänkskivor, berättar Magnus Alke.

Sex personer står på rad. En av dem sågar med en såg.

Peter Nyback, Johnnie Stierna, Pontus Söderholm, Christoffer Karlsson, David Norberg och Magnus Alke jobbar på Korvetten.