Publicerad

Rekordstort intresse för Vuxna på stan

Två personer utomhus i Härnösand med jackor där det står "Vuxna på stan".

Intresset för att engagera sig i Vuxna på stan i Härnösand är rekordstort. När kommunen la ut vårens tider blev de flesta datum snabbt fulltecknade.

- Det är ett imponerande engagemang från både föreningar och föräldrar. Jag är otroligt glad över att så många vill engagera sig i våra ungdomar och har anmält sig till ”Vuxna på stan”, säger Jennifer Ålund, folkhälsosammordnare på Härnösands kommun.

Nytt för i år är att kommunen även uppmanar klassföräldrar att nattvandra. Tidigare har det bara varit föreningar.

- Alla vuxna behövs! Det är också bra att vi har en mix av föreningar och klassföräldrar. Man kan aldrig veta vilken av alla vuxna som en ungdom kommer att lita på och skapa en relation till, säger Jennifer Ålund.

För unga kan det ibland upplevas otryggt ute på kvällar och nätter. Bara att vuxna röra sig på stan kan bidra till trygghet. Just nu saknas det vuxna på Valborgsmässoafton den 30 april och fredagen efter skolavslutningen, den 17 juni.

- Jag hoppas att det engagemang som finns bland alla som redan har anmält sig kan spridas till fler så att vi får vuxna som vandrar även dessa två kvällar. Just Valborgsmässoafton och fredagen efter skolavslutningen är en kväll då många unga är ute och vi behöver vuxna som rör sig ute på stan.

Under våren vandrar ”Vuxna på stan” vid sammanlagt 12 tillfällen.

Så här går det till:

  • De klassföräldrar och föreningar som ställer upp och nattvandrar får ett bidrag på 1 500 kronor per tillfälle som går till elevernas klasskassa eller till någon aktivitet för föreningens ungdomar.
  • Ni är minst fyra personer som vandrar tillsammans vid varje tillfälle.
  • Ni vandrar på utvalda kvällar som utgår från Fältgruppens schema. De jobbar oftast och kan vara behjälpliga.
  • Ni vandrar mellan klockan 19.00-23.00
  • Vuxna på stan är ett samarbete mellan Härnösands kommun, Polisen och Svenska Kyrkan. Under kvällen har ni möjlighet att gå in och fika på Café Trädgårn.
  • Är du intresserad? Anmäl dig här.