Publicerad

Nya riktlinjer för pedagogiska måltider

En elev äter lunch med sin lärare.

Härnösands kommun har tagit fram nya riktlinjer för pedagogiska måltider för att tydliggöra att matsituationen är en del av undervisningen. De nya riktlinjerna gäller för kommunens förskolor, skolor och fritidshem.

När kommunens personal äter pedagogiska måltider ska de sitta tillsammans med barn och elever, prata med dem och föregå med gott exempel. Det kan handla om att visa vad som är en balanserad måltid, främja intresset för att äta grönsaker, prata om matsvinn och matens påverkan på miljön.

Skolnämnden beslutade om den nya riktlinjerna i förra veckan.

- Fokus vid måltiderna ska vara ett tydligt lärandefokus där de pedagoger som deltar i måltidssituationerna ansvarar för att skapa en god miljö för barnet, säger Monica Fällström, (S), ordförande i skolnämnden.

Det är skolans rektor som beslutar om vilka som äter pedagogisk måltid vid frukost, lunch och mellanmål. Tidigare ha personalen betalat upp till 15 kronor per måltid. Från och med i höst blir måltiderna kostnadsfria.

- Att personalen äter mat tillsammans med barn och elever är en arbetsuppgift som de inte ska behöva betala för, säger Monica Fällström.