Publicerad

Gymnasielever tävlade i matlagning på Härnösands gymnasium

Två elever lagar mat

Simon Andersson och Simon Samuelsson från Härnösandsgymnasium bjöd på en potatispuré, champinjonsås, karamelliserad palsternacka med havtorn och honung.

Kocktävlingen Juniormedaljen har avgjorts på restaurangskolan Castor i Härnösand. Eleverna tävlade i matlagning, livsmedelskunskap och andra kunskaper som är bra att ha som kock.

Tävling arrangeras av Svenska kockars förening i Norrland för första gången.- Tanken med tävlingen är att främja elevernas kreativitet och samarbetsförmåga. Tävlingsmomentet gör att eleverna måste tänka nytt när de planerar sin matlagning, säger läraren Lars Bergman.

Det var nio tävlande lag med elever från Piteå, Örnsköldsvik, Östersund, Härnösand och Gävle. Eleverna hade två timmar på sig att tillaga en varmrätt. Huvudråvaran var en kotlettrad och till den skulle eleverna själva komponera ihop tillbehören. Eleverna Simon Andersson och Simon Samuelsson från Härnösandsgymnasium bjöd på en potatispuré, champinjonsås, karamelliserad palsternacka med havtorn och honung.

- Det är första gången vi tävlar i matlagning. Det känns spännande, säger Simon Andersson.

- Vi har lagat maträtten flera gånger för att träna. Min mamma som inte ens gillar potatismos gillar vår potatispuré så det är ett gott betyg, säger Simon Samuelsson.

Elever hackar lök.

Eleverna tävlade också i livsmedelskunskap och i andra kunskaper som kan vara bra att ha som kock. Ett uppdrag var bland annat att hacka så mycket de bara kunde på fem minuter.

- Jag tränar mycket på att hacka. Mitt mål när jag började praktiken i tvåan var att bli snabb på att hacka. Jag är väldigt imponerad av kockarna som kan hacka snabbt. De säger att det kan ta upp till tio år att få till en perfekt knivteknik men jag är en bit på väg, säger Viktor Johansson från Gävle.

Förutom de tre tävlingsmomenten fick eleverna bland annat poäng i hygien och samarbete.

Juryn bestod av Lennart Willhelmsson och Lena Eriksson från Svenska kockars förening samt Johan Backéus från Sundsvall som vann tävlingen Årets Kock 2017. Anna Sundell och Phillip Wik från Härnösands gymnasium vann tävlingen med motiveringen: ”Höga smaker, bra samarbete och en härlig harmoni i rätten.”

Vinnarrätten bestod av äppelfylld kotlett med kantarellkrokett, kålsallad, örtolja och ett skum på brynt smör, ingefära och soya.

Två elever med kockmössa.

Anna Sundell och Phillip Wik från Härnösands gymnasium vann tävlingen med en äppelfylld kotlett med kantarellkrokett, kålsallad, örtolja och ett skum på brynt smör, ingefära och soya.