Publicerad

Kreativt skapande på Soludden

tre bilder bredvid varandra. På de två till vänster står ett barn och visar upp en bild. På den tredje pekar ett barn på en man som sitter och målar.

Sarina Abdullah och Veronica Maslennikova visar sina bilder medan far och dotter Sharifi arbetar i Soluddens bild- och formverkstad.

Varje tisdag eftermiddag jobbar de boende på asylboendet Soludden med bild och form. Initiativet kommer från Musik- och kulturskolans bildlärare Lena Nyhlén.

− Vi lever i en orolig värld i en orolig tid. Bild och kreativitet får många av oss att må bra.

Fastighetsägaren på Soludden har ordnat med lokaler och möbler och på borden ligger papper, akvarellfärger, pastellkritor, färgpennor och pärlplattor. Där sitter både barn, unga och vuxna och skapar. Sjuåriga Olha Petranivska knåpar med en pärlplatta.

− Det gillar hon och det är också bra för motoriken. Det här är en jättebra aktivitet. Vi har mycket tid efter skolan och vi tar oss inte så lätt någon annanstans, säger mamma Irena, som själv ritar på ett papper.

Vid bordet bredvid sitter Anita Akibor med dottern Melissa Humphrey.

− Det är roligt för både barnen och mig, säger Anita.

en kvinna och ett barn sitter och ritar och målar vid ett bord

Anita Akibor och Melissa Humphrey ritar och målar.

Det här är fjärde gången sedan aktiviteten startade och innan tiden är slut har drygt 40 deltagare varit med. Kommunikationen sker på många sätt. Det blir lite svenska, lite engelska, mycket kroppsspråk och ibland stöd av någon översättningsapp.

Lena Nyhlén har en del av sin tjänst på Solenskolan där många av barnen från de asylsökande familjerna går. Hon har känt av ett ökat behov av att uttrycka sig på andra sätt än med ord.

− Bild, skapande och kreativitet är ett tacksamt sätt att mötas över alla gränser. Man behöver inte prata samma språk för att kommunicera. Den här stunden blir också en stunds avkoppling från en orolig vardag.

Mia Sjöström, biträdande skolledare med ansvar för Musik- och kulturskolan, hoppas att det här initiativet ska leda till att fler av de asylsökande barnen också ska hitta till den ordinarie verksamheten i Musik- och kulturskolan.

− Kreativt skapande är ett bra verktyg för att mötas, bearbeta känslor och upplevelser.

en kvinna och ett barn sitter vid ett bord fullt med penslar, pennor och papper. Bakom dem står en annan kvinna.

Bildläraren Lena Nyhlén tillsammans med Irena och Olha Petranivska.