Publicerad

Fantasifull utställning av förskolebarn

fem barn sitter på golvet framför en vägg där det hänger konstverk.

Clara, Sana, Junie, Ivar och Filip från Bondsjö förskola har jobbat med ”Kroppen” som tema.

En bolldinosaurie, ett avloppssystem och ett monument till Sten Lövgrens ära. Det är några av de saker som barn från sex olika förskolor nu visar upp i en utställning på Västernorrlands Museum.

Det är barnen från Älandsbro, Änget, Hälledal, Bondsjö, Ankaret och Murbergets förskolor som visar upp vad de har gjort det senaste året. Och kreativiteten flödar. Bondsjö förskola har tittat närmare på kroppen och bland annat fotograferat kroppsdelar med förstoringskamera och sedan skapat på olika sätt.

− Jag har gjort en hjärna av lera som jag har målat, berättar Sana.

en toalettstol står på ett stort papper med saker och ritade bilder på.

Älandsbro förskola har undersökt vad som händer med det vi slänger i toaletten.

Murbergets förskola fick ett mystiskt telefonsamtal från en polis som ville att de skulle bygga ett monument åt hans bror Sten Lövgren. Och Älandsbro förskola har undersökt vårt avloppssystem för att lära sig vad vi får och inte får slänga i toaletten. Allt för att storsjöodjuret i sjön ska må bra.

− Barnen gör så mycket fina saker så för ett år sedan bestämde vi att vi skulle göra en utställning av det som skapades under det kommande året, berättar Maria Strindin som jobbar som ateljerista i de sex förskolorna.

− Men ingenting är skapat bara för utställningens skull utan det är ett ständigt pågående arbete där vi utifrån läroplanen och barnens frågor och funderingar undersöker olika saker på alla sätt som går. Vi brukar prata om barnens hundra språk, att vi vill att barnen ska få en mångfald av sätt att undersöka, lära och berätta på.

två barn sedda bakifrån håller i varsin ände av ett stort blågult band. I bakgrunden står en vuxen.

Nils Esselström och Junie Jernberg fick äran att inviga utställningen.

Sofia Eriksson Bergström är pedagogisk utvecklare på Västernorrlands Museum, som ställt upp med lokaler och har byggt utställningen tillsammans med Per Ahlenius, teknisk producent.

− Vi har en vision om att barn ska vara medskapare på museet. Den här utställningen blir också ett uttryck för demokrati och barns delaktighet. Här får de ta plats och uttrycka sig på sina sätt i det offentliga rummet.