Publicerad

Härnösand satsar - ger möjlighet till jobb direkt efter vårdutbildning

Hemtjänstpersonal serverar mat till en glad äldre man.

Behovet av undersköterskor är stort och Härnösands kommun tar nya grepp för att lösa rekryteringen. Från och med nu kan den som studerar till undersköterska och går ut med godkända betyg få jobb direkt efter utbildningen.

- Det har nog inte nått fram till alla som ska göra sitt yrkesval, men undersköterska är verkligen ett framtidsyrke. Arbetsmarknaden ser väldigt bra ut, säger Marie Blomberg, skolchef i Härnösands kommun.

Många kommuner kommer de närmaste åren att behöva anställa mer vårdpersonal, och Härnösand är inget undantag. Framförallt behöver socialförvaltningens olika verksamheter anställa på grund av att många av de som är anställda idag kommer att gå i pension.

För att öka intresset för undersköterskeyrket och tidigt etablera kontakten mellan elever och arbetsgivare erbjuder Härnösands kommun nu alla elever som går ut vårdutbildningar möjlighet till tillsvidareanställning eller provanställning efter examen. Förutsättningen är att eleven gått ut med godkända betyg, och erbjudandet gäller för följande utbildningar:

- Vi gör den här satsningen nu, men erbjudandet kommer att finnas kvar även i framtiden. Att knyta till sig personal direkt efter utbildningen här i Härnösand kommer att vara en av de allra viktigaste rekryteringsvägarna för kommunen, säger Jonas Albonius, verksamhetschef med ansvar för gymnasiet och vuxenutbildningen i Härnösands kommun.

Trots att undersköterskor under några år haft lätt att få jobb har många vårdutbildningar i landet haft svårt att få tillräckligt många sökande. I Härnösand har det sett något bättre ut och både Härnösands gymnasium och Yrkesvux har fyllt sina utbildningsplatser de senaste terminerna.

Med möjligheter till jobb direkt efter examen hoppas Härnösands kommun att intresset ska öka ytterligare.

Ansökningstiden för gymnasieutbildningen som startar i augusti har redan gått ut. Sista ansökningsdag för vuxenutbildningen är formellt den 3 juni, men det kan gå att komma in på utbildningen även om man lämnar in sin ansökan senare. Skicka in din ansökan före kursstart den 15 augusti så har du chansen!

FOTNOT: Förutom utbildningarna som nämns ovan så gäller samma erbjudande gymnasieutbildningen Barn- och fritidsprogrammet, pedagogiskt och socialt arbete.