Publicerad

Gymnasiets nya skolfartyg på väg hem

Kollage: skärmdump på marinetraffic.com samt gruppbild på personalen som tar båten från Öregund till Härnösand.

Härnösands gymnasium har köpt ett nytt skolfartyg, Polstjärnan. I och med affären får sjöfartsutbildningen en utbildningsmiljö i toppklass under många år framöver. Redan under torsdagen, den 29 september, väntas Polstjärnan lägga till i sin nya hemmahamn.

Det händer mycket positivt kring sjöfartsutbildningen på Härnösands gymnasium. Söktrycket är högt, och idag går 65 elever på utbildningen. Och nu säkras utbildningsmiljön för många år framöver.

Efter att under en period ha hyrt ett skolfartyg har Härnösands gymnasium nu köpt ett skolfartyg. Polstjärnan är ett 33 meter långt fartyg som använts för olika typer av arbete kring farleder i svenska vatten. Säljare är Sjöfartsverket och prislappen är 5,5 miljoner kronor.

Och sjöfartsutbildningen får väldigt mycket för pengarna, enligt maskinläraren Fredrik Bylund:

- Fartyget är i fruktansvärt bra skick! Hon har använts sparsamt och varit i statlig ägo, vilket innebär att allt är väl omskött. Det är nya maskiner och ny utrustning. Allt är också uppdaterat med digital teknik vilket är perfekt - det är är ju dit utvecklingen går och då behöver vi kunna utbilda i en sådan miljö. Det här är ett fartyg som sjöfartsutbildningen kommer att kunna använda sig av länge.

Polstjärnan ligger sedan en tid i Öregrund vid Upplandskusten. Hon går under torsdagen norrut och väntas nå Härnösand sent på torsdagskvällen. Med på båten finns förutom lärarna Fredrik Bylund och Raymond Persson fyra elever från utbildningens tredje årkurs. De får nu ett minne för livet när de tar hem fartyget som kommer att bli skolfartyg i Härnösand under lång tid - kanske årtionden - framöver.

- En jätterolig erfarenhet för dem och helst hade vi naturligtvis velat ta med alla på utbildningen, men vi kan inte vara så många ombord och det gäller också att de som ska vara med och arbeta under resan har papper på alla behörigheter, säger Fredrik Bylund.

Följ Polstjärnans resa till Härnösand här! Länk till annan webbplats. (marinetraffic.com)

Fakta om Polstjärnan

Båttyp: Bojläggningsbåt

Längd: 33,07 m

Bredd: 8,5 m

Djupgående: 3 m

Byggår: 1977

Marschfart: 9-10 knop

Toppfart: 11 knop

Skolfartyget Polstjärnan.

Skolfartyget Polstjärnan.