Publicerad

Hedda Wisingskolan välkomnar elever och lärare från Rumänien

Lärare och elever vid laptop

De rumänska lärarna fick en rundtur i skolan och de rumänska eleverna fick hänga med på lektionerna.

Sedan i torsdags har Hedda Wisingskolans elever och lärare haft besök från Rumänien. Det är fem elever och två lärare från Ramnicu Valcea som fått möjligheten att besöka skolan och utbyta erfarenheter.

Tidigare i höst besökte elever från Hedda Wisingskolans elevråd deras skola i Rumänien. Det resulterade i goda kontakter och nu har fem rumänska elevrådsrepresentanter och deras lärare kommit hit till Härnösand för ett fortsatt samarbete. Besöket är en del av ett Erasmus+projekt, där elevråden ska lära av varandra hur de kan verka för en ökad inkludering i skolan. Detta sker bl a genom olika workshops, besök på Nordviksskolan och Fritidsbanken.

Lärarna Alina Vețeleanu och Ana Petcu från Rumänien är positiva till utbytet av erfarenheter:

- Vi har haft jättebra dagar här i Härnösand och det känns väldigt bra att vi fått den här chansen att lära nytt och ta inspiration från varandra, säger Ana Petcu.

Förutom samarbetet kring inkludering får gästerna också se det svenska skolsystemet. Eleverna får ta med sig sin kompis på lektionerna och på engelska förklara vad som sägs och vad som är syftet med lektionen. Lärarna Alina och Ana får samtidigt möjlighet att träffa lärare på Hedda Wisingskolan för att prata om skillnader och likheter mellan rumänsk och svensk skola.

Ytterligare ett syfte med Erasmus+projekt är att lära känna varandras kulturer och som denna gång får, av förklarliga skäl, fokus på luciafirande och jultraditioner.

Projektet Erasmus+ innebär att Hedda Wisingskolan har finansiering i sju år framåt, varav två år har gått. Det betyder att fler europeiska utbyten och samarbeten är inplanerade de kommande åren.

- Tanken är att fortsätta detta samarbete. Det är så fint att se hur både de svenska och rumänska eleverna blir många erfarenheter rikare och tar inspiration från varandra. I mars kommer 5 andra elevrådsrepresentanter åka till en skola i Kroatien för att starta upp ett liknande samarbete med elevrådet på den skolan, säger Ann-Sofie Forssell, en av de projektansvariga för Erasmus+ på Hedda Wisingskolan.
Besök på slöjdlektion

Även på slöjdlektionen fick man besök