Publicerad

Idrottsföreningarna bjuds in till föreläsning om psykisk hälsa och ohälsa

Affisch för föreläsningen med genrebild av oidentifierbar kille samt porträtt på föreläsaren Helena Reje.

Idrottsföreningarna fyller en viktig funktion för ungas hälsa. Nu bjuder Härnösands kommun in alla idrottsföreningar till en kostnadsfri föreläsning om psykisk hälsa och ohälsa torsdagen den 26 januari.

- Vi har arrangerat flera föreläsningar på temat psykisk ohälsa, och de har blivit väldigt uppskattade. Nu vill vi prata om samma frågor men med särskild inriktning på unga, och därför vänder vi oss direkt till idrottsföreningarna, säger Härnösands kommuns folkhälsosamordnare Jennifer Ålund.

Idrottsföreningarna betyder mycket för ungas hälsa på flera plan, menar Jennifer Ålund. Både genom att anordna fysisk aktivitet och genom att erbjuda ett socialt sammanhang. Idrotten gör att det finns fler personer - vuxna och jämnåriga - runt varje barn, och därmed finns det fler som har möjlighet att se om någon mår dåligt. Och om man inte har någon som man känner att man kan prata med hemma eller i skolan så kanske det finns en idrottsledare som man har förtroende för och kan prata med.

Men vad är vanliga tecken på psykisk ohälsa? Vad gör jag som ledare om jag någon i min grupp verkar må dåligt? Och hur kan min förening arbeta med frågor kring psykisk ohälsa?

- Vi vet att det finns ett behov av information och diskussion kring ungas ohälsa, och jag hoppas att många föreningsaktiva Härnösandsbor tar chansen att komma den 26 januari.

Föreläsare den aktuella kvällen är Helena Reje vars engagemang grundar sig i egna erfarenheter av psykisk ohälsa och dess yttersta konsekvens, suicid.

I sina föreläsningar och utbildningar betonar hon vikten av att förstå hur den psykiska hälsan innehåller såväl psykiskt välmående som ohälsa, ljus och mörker. Men hon är också mån om att deltagarna ska få med sig konkreta verktyg från föreläsningarna.

Föreläsningen tar upp ett mycket allvarligt ämne, men på ett lättsamt och handfast sätt, och Helena har genomgående fått fina omdömen för sin genuinitet och balansen mellan allvar och skratt.

Om föreläsningen

Var: Sambiblioteket, Agrellsalen plan 4.
När: 26 Januari 2023.
Tid: 18.00-20.00
Målgrupp: Idrottsföreningar i Härnösands kommun.

Föreläsningen är kostnadsfri, men antalet platser begränsat. Anmäl dig här senast den 23 januari klockan 11:00 så bjuder vi på fika.