Publicerad

Stora UF-framgångar för Härnösands gymnasium : ”Vi jobbar hårt för att få ännu fler att driva UF-företag”

De vinnande UF-företagen från Härnösands gymnasium tillsammans med läraren Mattias Bylund, samt skylten som bekräftar att gymnasiet är Årets UF-skola 2023.

De vinnande UF-företagen från Härnösands gymnasium tillsammans med läraren Mattias Bylund, samt skylten som bekräftar att gymnasiet är Årets UF-skola 2023.

Härnösands gymnasium belönades ordentligt vid Ung Företagsamhet i Västernorrlands regionsfinal den 24 mars. Det blev seger i klasserna Årets logotyp och Årets reklamfilm, genom Härnö Allservice respektive IT Kåren UF. Dessutom tog gymnasiet hem priserna Årets UF-skola och Årets UF-lärare.

UF-företagande innebär att gymnasieelever startar, driver och avvecklar ett UF-företag under ett läsår. Det är en obligatorisk del av utbildningen på några gymnasieprogram, men på Härnösands gymnasium har man under ett antal år arbetat för att få elever från fler program att prova. Under läsåret 2022-2023 var 8 av 12 program på Härnösands gymnasium involverade i UF-företag, och totalt har drygt 30 UF-företag startats.

Totalt i länet har omkring 330 UF-företag startats under läsåret. De bästa deltog den gångna helgen i det regionala UF-mästerskapet i Birsta där priser delades ut i sjutton olika klasser.

Och det blev alltså succé för Härnösands gymnasium. Årets UF-skola, och seger i klasserna Årets logotyp och Årets reklamfilm, genom Härnö Allservice respektive IT Kåren UF. IT Kåren tog dessutom hem en tredjeplats i klassen Årets digitala närvaro.

Härnö Allservice har drivits av Alfons Hellgren och Isak Sjöstrand, och IT Kåren av Anton Lundin och Linus Johansson.

- Ska jag lyfta något som förenar våra vinnare så är det att de är genuint nyfikna på allt som har med företagande att göra. De är orädda och drivna och de ger sig inte. De provar, provar, provar. Sedan har vi haft flera företag som också varit väldigt duktiga och som gick till final, men konkurrensen är hård, säger Mattias Bylund, lärare på ekonomiprogrammet och en verklig eldsjäl för Ung Företagsamhet.

Hans och Härnösands gymnasiums arbete gör att de nu kan titulera sig Årets UF-skola i Västernorrland.

- Det är naturligtvis jättekul att vi uppmärksammas för det arbete vi gör. Vi jobbar hårt för att få ännu fler att driva UF-företag under gymnasietiden, och för att bli ännu bättre på att stötta eleverna, säger Mattias.

För hans del innebar helgen också en personlig utmärkelse som Årets UF-lärare, en titel som han tar hem för andra gången.

Motiveringarna

Årets UF-lärare 2023: ”Med ledordet nätverk har denna lärare utvecklat sin skolas engagemang kring Ung Företagsamhet. Både genom samarbeten internt på skolan och i samarbete med andra skolor och regionens näringsliv. Med stor passion har han sett och stöttat varje elev för att lyfta dem till nästa nivå.”

Årets UF-skola 2023: "Denna skola har med stöd av skolledningen haft ett tydligt fokus på att vidareutveckla sin verksamhet med Ung Företagsamhet. Under året har de bland annat satsat på utbildning av UF-lärare samt startat ett pilotprojekt för att hitta nya ämnesövergripande möjligheter för eleverna kopplat till framtida jobb i kombination med sina UF-företag."