Publicerad

Behovet av juridisk kompetens ökar i Härnösand

Bild på statyn Justitia

Den senaste tidens myndighetsetableringar i Härnösand och det faktum att redan befintliga myndigheter växer gör att behovet av kompetens inom juridik, ekonomi och offentlig förvaltning är stort. Härnösand fördjupar därför samarbetet med Yrkeshögskolan Mitt och utbildningen Paralegal – Juridiska handläggare.

- I takt med att fler myndigheter etablerar sig i Härnösand ökar behovet av den här kompetensen. Utbildningen i Sundsvall är bra och i Härnösand finns flera arbetsgivare som gärna tar emot studenterna när det är dags för LIA, lärande i arbete. Att vi får utbildade personer i det här området är viktigt för Härnösands fortsatta utveckling som nav för offentlig förvaltningen, säger Uno Jonsson, tillväxtchef, Härnösands kommun.

Paralegal-utbildningen på Yrkeshögskolan Mitt i Sundsvall passar den som är en problemlösare och som tycker att lagar och regler är intressanta. En examen där öppnar upp för arbete i flera olika organisationer, myndigheter och kommuner.

-Paralegal är en relativt okänd yrkesgrupp men behovet av kompetensen är stort hos många arbetsgivare i Västernorrland. Det är därför vi fördjupar samarbetet med YH Mitt. Utbildningen ger en bred baskompetens inom juridik, ekonomi och offentlig förvaltning i kombination med praktisk erfarenhet, säger Håkan Ölund på Yrkeshögskolan i Härnösand.

-Riksarkivet, Kriminalvården och Skatteverket växer i Härnösand och Socialstyrelsen etablerar sig här just nu. Dessutom är det stora pensionsavgångar att vänta. Det gör att vi kan förvänta oss många lediga jobb framöver. Med en examen som Paralegal - Juridisk handläggare finns goda chanser till spännande och samtidigt trygga jobb hos flera aktörer i vårt område, säger Uno Jonsson.

Exempel på tjänster som kan vara aktuella efter examen är registrator, domstolshandläggare, tillståndshandläggare eller annan typ av kvalificerad handläggare.

Tomas Engblom som är utbildningsledare för utbildningen Paralegal välkomnar det fördjupade samarbetet.

- Yrkeshögskolan Mitt och utbildningen Paralegal - Juridisk handläggare är en självklar medspelare i att förse regionens myndigheter, organisationer och företag med kompetenta medarbetare och jag är mycket glad över det fördjupade samarbetet med Yrkeshögskolan i Härnösand, säger Tomas.

Ansökan till utbildningen är öppen just nu. Sista ansökningsdag är 15 maj.
Ansök till utbildningen här Länk till annan webbplats.