Publicerad

Träff vid byggläktaren varje fredag - välkommen!

Två män står framför en läktare i trä med paraply i handen.

Tomas Wahlund, kommunikationschef och Thomas Jenssen, förvaltningschef framför läktaren.

Härnösands kommun välkomnar Härnösandsbor som är intresserade av Nybro-bygget till läktarträffar varje fredag klockan 10.00.
– Vi har byggt en läktare där alla byggintresserade kan sitta och titta på arbetet när helst de har lust och vid den läktare kommer jag eller någon kollega att finnas på plats klockan 10.00 varje fredagsförmiddag för att svara på frågor och berätta om vad som händer, säger samhällsförvaltningens chef Thomas Jenssen.

Den nuvarande bron är en öppningsbar klaffbro, byggd 1937. Vid 87 års ålder är den rejält utsliten och nära körförbud. Nybrogatan är en central huvudled genom stan och varje dygn passerar ungefär 16 000 fordon över bron.

Bytet av bron är alltså ett utmanande projekt som kommer att påverka både båttrafiken och trafiken på land i nästan två års tid.

– Det här är ju verkligen alla Härnösandsbors bro så vi vill gärna berätta om och hålla människor uppdaterade kring vad som är på gång, säger Tomas Wahlund, kommunikationschef på Härnösands kommun.

Många intresserade

– Vi märker att det är många som är nyfikna på bygget, inte minst så kallade umareller. Läktaren är vårt sätt att erbjuda en bra och säker plats där man kan följa bygget och umgås med andra intresserade, säger Thomas Jenssen.

Den befintliga träläktaren kommer så småningom få sällskap av ytterligare en som ska placeras på andra sidan bron och andra sidan sundet. På så sätt kan bygget betraktas från två håll. Den kommande läktaren blir i form av en öppningsbar container som besökaren kan gå in i, men även upp på taket för att få bättre utsikt.

­– Det finns mycket att se på under den tiden. Redan har en ersättningsbro byggts en bit bort och en arbetsbrygga alldeles intill den gamla bron. Nu är nästa steg att riva den gamla bron och det kan ju bli lite spektakulärt, säger Thomas Jenssen.

Fotnot. Enligt Wikipedia är en umarell en äldre man som betraktar arbeten i det offentliga rummet, exempelvis byggarbetsplatser. En umarell står och tittar, ofta med händerna knäppta bakom ryggen, och framför oombedda råd eller synpunkter till de arbetande.