Publicerad

Nu börjar vi ta betalt när du ska ladda din elbil i Härnösand

En elbil på laddning.

Härnösand Energi & Miljö (Hemab) har på uppdrag av Härnösands kommun inom ramen för projekt "Stolpe in för Stad och Land" byggt 30 laddstolpar för elbilar på 24 platser i kommunen.

Varje stolpe har två uttag för laddning. Det betyder 60 nya laddplatser. Under bygg- och projekttiden har det varit gratis att tanka el men från och med den 17 december kostar det 4 kr per kWh att tanka el på dessa platser och på de laddplatser som fanns innan projektet startade.

-Det har varit ett intensivt och roligt projekt, säger Andrea Hall på HEMAB, som är projektledare för SiSL Härnösand. Vi blev klara med etableringen före tidsplan och det känns riktigt bra att det nu finns så många möjligheter att tanka elbilar på i Härnösand. Det är bra för besökare som kommer till Härnösand och även en trygghet i vardagen för medborgare som har eller funderar på att skaffa en elbil.

Du betalar laddningen enkelt med hjälp av appen Easy Park. I appen registrerar du det betalkort du vill använda. Appen finns att ladda hem i App Store och Google Play.

Projekt Stolpe in för Stad och Land har skapat förutsättningar för att öka användningen av förnybar energi samtidigt som energiförbrukningen minskar. Laddbara bilar är mer effektiva än bensin- och dieselbilar. För varje kilometer en laddbar bil ersätter en bensin- eller dieselbil minskar utsläppen av växthusgaser. Luften blir bättre och buller minskar. Vi får en tystare omgivning.

-Satsningen, att bygga ut infrastrukturen för elbilar är en del i Härnösands kommun med bolags klimatlöfte, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg på Härnösands kommun. Ett löfte som bland annat säger att vi ska verka för en mer energieffektiv fordonspark och främja användning av drivmedel med låg klimatpåverkan.

Läs mer

Frågor och svar laddplatser och betalning hittar du på www.hemab.se Länk till annan webbplats..

Exakt var laddplatserna finns hittar du på www.uppladdning.nu Länk till annan webbplats..

Information om betalningsappen och mer information om hur du betalar hittar du på www.easypark.se. Länk till annan webbplats.

Om projektet Stolpe in för Stad och Land

Projektet som gjort etableringen möjlig heter Stolpe in för Stad och Land och det finansieras med stöd av den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Medfinansiärer i projektet är Härnösands kommun, Härnösandshus/Kommunfastigheter, Hemab, Hemfosa och Västernorrlands Museum. Projektet har samarbetat med servicepunkter i Härnösand och Biofuel Regions projekt SISL Övre Norrland.

De nya laddstolparna är så kallade destinationsladdare med en maxeffekt på 22kW. Laddplatserna har ingen fast kabel utan man har med sin egen när bilen ska laddas. Uttagen är av modell kallad Typ 2, vilket är standard inom EU.