Publicerad

Krögarna får bra betyg i att undvika trängsel

Hand som preparerar en mattallrik

Härnösands krögare sköter sig bra när det gäller att undvika trängsel. Det visar de kontroller som miljöavdelningen hittills gjort. Samtidigt finns osäkerhet bland allmänheten om hur rekommendationerna ska tolkas.

Miljöavdelningen har kontrollerat trängseln på restauranger och caféer, både på dagar, kvällar och helger. Och resultaten är goda. Inga allvarliga problem har upptäckts.

– Ägarna har bra koll på att det inte får vara trängsel vid entréerna, att det ska vara avstånd mellan borden och att gästerna ska sitta ner. Utmaningen är att få gästerna att följa rekommendationerna, säger miljöchefen Helene Lager.

Det märks att det finns en del osäkerhet hos allmänheten kring hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska tolkas. Det som vid första anblicken kan se ut som otillåten trängsel kan vara okej.

– Ett sällskap som träffas regelbundet, till exempel familjemedlemmar och arbetskamrater, behöver inte hålla avstånd till varandra. Det är upp till restaurangens ägare att aktivt styra bordsplaceringen så att olika sällskap håller avstånd, säger Helene Lager.

Miljöavdelningen kommer att fortsätta att göra regelbundna kontroller. Från och med 1 juli gäller också en ny lag som innebär att kommunen tar över ansvaret för den här tillsynen från smittskyddsläkaren.

− Upptäcker vi problem försöker vi naturligtvis lösa det på bästa sätt tillsammans med företagaren, men i och med den nya lagen är det nu vi som har befogenhet att också stänga verksamheter, säger Helene Lager.

Den största utmaningen är att få gästerna att följa rekommendationerna.

– Faran är långt ifrån över. Det är fortfarande väldigt viktigt att vi alla hjälps åt för att minska risken för smittspridning, säger Helene Lager.

Folkhälsomyndighetens regler för restauranger och caféer:

  • Ägaren ska se till att det inte blir trängsel i lokalerna. Gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan respektive sällskap. Det gäller även uteserveringar.
  • Mat och dryck ska serveras vid bord. Om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är det tillåtet.
  • Gästerna ska alltid sitta vid bord när de äter och dricker. Om det är möjligt att äta vid en bardisk utan att det blir trängsel är det tillåtet.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan ta sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Ägaren ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön, både innanför och utanför dörren till verksamheten.

För den som vill lämna tips om trängsel på matställen så finns det en e-tjänst för det. Tipsen går att lämna anonymt.

Lämna tips om trängsel på matställen Länk till annan webbplats.