Publicerad

Begränsad framkomlighet på Östra Kanalbron

en bro med stad i bakgrunden

Nu blir framkomligheten på Östra Kanalbron begränsad under ett antal veckor. Det börjar natten mellan måndag och tisdag, 28-29 september, då bron är helt stängd för personbilar. Därefter blir det trafikljus i upp till fyra veckor.

Kvällen och natten mellan måndag och tisdag ska vägbanan fräsas. Då är bron avstängd för personbilar, som hänvisas till Nybron. Däremot kommer den tunga trafiken, bussar och lastbilar, att släppas fram. Avstängningen börjar klockan 21 på måndag kväll och pågår som längst till klockan 07.

− Men vi räknar med att vara klara tidigare, i god tid innan morgonrusningen, säger Anders Edin, platschef hos entreprenören Peab.

Nattarbetet avslutas med att sätta igång de trafikljus som ska reglera trafiken under de kommande veckorna. Då ska skadad betong i vägbanorna bilas bort och ersättas med slitlager, tätskikt och slutligen asfalt. Östra Kanalbron är 65 år gammal och orsaken till att den nu renoveras är att betongen i bron inte längre håller tätt för regnvatten och salt.

Det här arbetet kan ta upp till fyra veckor.

− Förhoppningsvis går det fortare, det beror på hur stora skador det är. Det visar sig först när vi börjar bila, säger Anders Edin.

Under den här tiden kan alltså trafiken passera, men med trafikljus får man räkna med väntetider.

− Mot slutet när vi ska asfaltera kan det eventuellt bli avstängt ytterligare en natt, men det återkommer vi i så fall till, säger Anders Edin.

Cykel- och gångtrafikanter kan passera bron under hela projektet, men rekommenderas ändå att ta någon av de två gång- och cykelbroar som finns alldeles i närheten.

− Det kan damma och bullra rätt mycket av arbetet så det är nog trevligare att ta en annan väg, säger Anders Edin.