Publicerad

Härnösand får Sveriges bästa betyg för miljöarbetet

Liten glad flicka håller sin hand kring en liten jordhög med en planta

Härnösandsborna är mycket nöjda med kommunens miljöarbete. Härnösand får betyget 70 på en 100-gradig skala, bäst i hela Sverige i det delmomentet. Detta enligt tidningen Aktuell Hållbarhets årliga rankning av Sveriges miljöbästa kommuner. På den totala listan hamnar Härnösand på plats 76 och är därmed bäst i länet.

− Det är roligt att vårt miljöarbete är så uppskattat. Särskilt glad blir jag när det är våra egna invånare som ger högt betyg, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

I snitt ligger medborgarbetyget för kommunernas miljöarbete på 56 och Härnösands 70 är alltså betydligt bättre. Härnösand får även höga poäng i företagarnas bedömning av servicen inom myndighetsområdet miljö- och hälsoskydd, det femte bästa kundbetyget i årets rankning.

Rankningen består av tre delar, en enkätdel, en genomgång av extern data och en del som är kopplad till klimatdata. Totalt hamnar Härnösand på plats 76, en försämring jämfört med plats 22 föregående år.

− Vi håller oss kvar i toppskiktet trots hårdare krav och ökad konkurrens och sett över längre tid är trenden uppåtgående. Efter att ha analyserat resultatet i årets rankning har vi också identifierat de områden där vi behöver förbättra och kvalitetssäkra oss. Jag ser goda möjligheter till ett ännu bättre resultat i kommande mätningar, säger kommunens hållbarhetsstrateg Daniel Johannsson.

Rankningen visar också att koldioxidutsläppen minskar i Härnösand. De genomsnittliga utsläppen under de fem senaste tillgängliga mätperioderna är enligt rankningen 2,87 ton per invånare, att jämföra med rikssnittet på 3,33 ton per invånare.

Från 1990 till 2018 har utsläppen i Härnösand minskat med ungefär 61 procent. Det innebär att det återstår 24 procents utsläppsminskning för att nå kommunens klimatmål till år 2045.

− Vi ligger bra till i Härnösand, men vi både vill och behöver ta arbetet en nivå till. Nu ökar vi takten tillsammans med de andra kommunerna i Höga Kusten och har ansökt om att bli en av 20 pionjärstäder med målet att bli en klimatneutral destination till 2030, säger Johan Sundqvist (MP), majoritetsföreträdare.

Sveriges miljöbästa kommun i årets rankning från Aktuell Hållbarhet är Malmö, före Helsingborg och Kalmar.