Publicerad

Prova ditt vatten

en hand håller ett vattenglas som fylls på under en vattenkran

Tar du vatten från egen brunn? Då kan det vara dags att göra ett vattenprov. Livsmedelsverket rekommenderar att kontrollera vattnet minst vart tredje år.

Ungefär 1,2 miljoner permanentboende och lika många fritidsboende i Sverige hämtar sitt vatten från enskilda brunnar. Många brunnsägare tar bara prov på sitt dricksvatten då de känner smakförändringar, då vattnet luktar konstigt eller börjar ändra färg.

− Men det kan vara problem med vattnet utan att du märker av det så ett gott råd är att ta regelbundna vattenprov. Finns det småbarn i hushållet bör du vara extra noggrann med att ta vattenprov eftersom små barn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen, säger kommunens miljöchef Helene Lager.

Med en sökning på ”vattenprov” får du många träffar på laboratorier som analyserar vattenprov. En annan sak du kan göra är att registrera din brunn. Det är Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) som har ett register över brunnar. Genom att registrera din brunn bidrar du till en bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden i Sverige.

Läs mer på harnosand.se/vattenprov