Publicerad

Sommartorget är tillbaka

Människor som sitter på Stora torget på sommaren.

Den tillfälliga mötesplatsen Sommartorget med färgglada moduler på Stora torget i Härnösand är tillbaka.

Kvinna sitter utomhus på Stora torget.

Matildha Landström Litström, parkingenjör, står bakom idén och gestaltningen tillsammans med Michael Mallinder MacLeod, arkitekt på Härnösands kommun.

Platsen är uppbyggd av lådor i blåa och gröna nyanser som tillsammans bildar ett slags ”vardagsrum” på Stora torget. Målet är att skapa en härlig miljö för aktiviteter, umgänge och för att ”bara vara”.

- Det är viktigt att det finns mötesplatser för alla i en stad. Vi vet att det finns en efterfrågan på sittplatser på just torget, säger Matildha Landström Litström, parkingenjör, som står bakom idén och gestaltningen tillsammans med Michael Mallinder MacLeod, arkitekt på Härnösands kommun.

Förra året var första gången som kommunen placerade ut modulerna på torget och det var många som använde dem. Det såg Michael Mallinder-MacLeod när han besökte torget varje dag under en vecka i juli för att analysera hur modulerna användes.

- Det känns roligt att många använde dem, men vi såg också att det var vissa som saknade skugga och satt under träden en bit bort istället. Därför har vi i år valt att plantera några träd i modulerna som kan skapa lite skugga. Träden ska senare i höst planteras på olika platser i stan, säger Matildha Landström Litström.

I år är det också fler sittplatser på torget än förra året.

- Fördelen med att använda moduler är att vi kan se hur besökarna använder dem och sedan flytta dem för att det ska bli så bra som möjligt, säger Matildha Landström Litström.

Sommartorget är ett samarbete mellan företagen i Härnösand, kommunen och det kommunala bolaget HEMAB.

Låna böcker i bokholkar

Nytt för i år är att Härnösands bibliotek har ställt ut en bokholk på torget där du kan låna böcker.

- Vi har bokholkar på flera andra ställen i kommunen som är populära. På grund av renoveringen av Sambibliotekets golv måste vi under sommaren omlokalisera vår vanliga verksamhet och då kom vi på idén att utöka antalet bokholkar i centrala Härnösand, säger bibliotekschefen Susanne Hägglund.

Här behövs ingen registrering eller lånekort utan du lånar bara med dig boken, läser och lämnar sedan tillbaka den eller om du vill kan du behålla den.  

Nya sittplatser och bokholk på Mellanholmen

Biblioteket har även ställt ut bokholkar vid lekplatsen på Mellanholmen och resecentrum. Nytt för i år är att kommunen även har placerat ut sittmöjligheter på Mellanholmen. Det är kommunens dagliga verksamhet Korvetten har byggt bänkbord som de har målat i olika gröna nyanser

En bokholk på Stora torget.

Tillsammansarbete

Sommartorget är ett riktigt tillsammansarbete mellan flera olika aktörer i Härnösand.

Följande aktörer har varit med i projektet:

  • Hantverkarna Härnösand har bidragit med material och med att bygga moduler.
  • Härnösands Handelsförening har bidragit med pengar till HÄR Handel & Möten som gjorde att Resursgruppen, Härnösands kommun, kunde bidra med moduler.
  • Härnösands bibliotek har ställt ut bokholkar där det går att låna böcker.
  • Resursgruppen, Härnösands kommun, har byggt bokholken på torget.
  • HEMAB bidrar med flaggspel på stan.
  • Den dagliga verksamheten Korvetten har byggt bänkbord till Mellanholmen.
  • Den dagliga verksamheten KreaTiva Daglig Verksamhet har bidragit med utsmyckning.
  • Tillväxtavdelningen och samhällsförvaltningen på Härnösands kommun har samordnat och gestaltat mötesplatserna.