Publicerad

Bekämpar lupiner och ”trädgårdstippar”

tre män i arbetskläder står i grön växtlighet vid sidan av en väg.

Fathi Eid, Eric Eringa och Gulay Kidane tar bort alla lupiner längs vägen upp till Vårdkasen.

Under sommaren pågår ett projekt där personal från kommunens arbetslivsförvaltning bekämpar lupiner som växer på kommunal mark. Gruppen tar även bort ”trädgårdstippar”, platser på allmän mark där boende i närheten har lagt trädgårdsavfall.

Lupinbekämparna jobbar sig sakta men säkert fram längs vägrenen på vägen upp till Vårdkastoppen. Lupinerna tas ner med röjsåg och lastas sedan i säckar som körs iväg till Kretsloppsparken.

− Vi passar också på att ta hand om allt annat skräp vi ser, säger Gulay Kidane som leder gruppen.

Gruppen har varit igång några veckor och ska fortsätta hela sommaren. Hittills har de röjt längs delar av Stigsjövägen, Maratongatan, Kattastrand, Kyrkogårdsvägen och Södersundsvägen.

Ett annat gäng jobbar med att ta bort trädgårdstippar. Det är nästan 40 sådana högar som ska tas bort under sommaren. Det görs helt enkelt för att det inte är tillåtet att lägga trädgårdsavfall på allmän mark som är till för alla. Högarna ökar också risken för att invasiva växter sprids och kan bland annat dra till sig skadedjur och sprida sjukdomar.

Den som tidigare har använt sådana här trädgårdstippar får nu hantera sitt trädgårdsavfall på annat sätt:

  • Skapa en egen trädgårdskompost i din trädgård. Det krävs inget tillstånd för det.
  • Lämna ditt trädgårdsavfall till någon återvinningscentral. Grenar, buskar och träd lämnar du vid kraftvärmeverket. Gräs, löv, frukt, mossa och växter lämnar du på Härnösands Kretsloppspark eller Älands återvinningsanläggning.

Läs mer om var och när du kan lämna på HEMAB:s hemsida Länk till annan webbplats.

Projektet finansieras med bidrag från Länsstyrelsen Västernorrland.