Publicerad

Tänd brasan i toppen

en brasa brinner innanför ett fönster i en järnkamin

Visst är det skönt att elda i kaminer och spisar när det är kallt? Men det gäller att elda på rätt sätt för att inte sprida hälsofarlig och illaluktande rök. Bland annat ska brasan tändas i toppen, enligt råd från Naturvårdsverket.

Råden utgår från de senaste rönen från förbränningsforskare, sotare och kamintillverkare.

– Viktiga saker att tänka på är att ha lagom torr ved, god lufttillförsel och att stapla brasan luftigt. Och som sagt att tända i toppen. Det kanske låter bakvänt för många, men är alltså det bästa enligt experterna, säger Helene Lager, miljöchef i Härnösands kommun.

När ved brinner bildas sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Dessa föroreningar kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer. Det är framförallt i tätbebyggda områden där många eldar som vedeldning orsakar dålig luftkvalitet.

– Det händer att vi får klagomål på dålig luft som beror på vedeldning i området. Med hjälp av råden från Naturvårdsverket kan alla lära sig elda på rätt sätt och utsläppen av hälsofarliga ämnen minska, säger Helene Lager.

Så här tänder du brasan

  1. Lägg några större vedträn underst och stapla mindre ovanpå. Det är viktigt att korslägga veden luftigt.
  2. Lägg tändmedel i toppen av brasan och tänd på. Låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig.
  3. När flammorna är borta och det bildats en glödbädd är det dags att fylla på mer ved. Lägg veden luftigt. Ha spjället öppet och reglera när elden tagit sig igen.

Läs mer på naturvardsverket.se/vedeldning Länk till annan webbplats.