Publicerad

Parkeringsberäkning ger bra faktaunderlag

två personer sedda bakifrån är på väg mot ett torg där det finns många människor.

Kommunen har räknat parkerade bilar i centrum under tre dagar för att få ett bra faktaunderlag i det strategiska arbetet med parkeringsplatser i kommunen.

Härnösands kommun har låtit göra en undersökning av beläggningen på de centrala parkeringarna. Beräkningen är en del i den större parkeringsutredning som pågår och ger ett bra faktaunderlag för de beslut som ska fattas framöver.

Undersökningen gjordes under tre dagar i oktober, en torsdag, fredag och lördag. Beräkningen visar att det finns relativt gott om lediga parkeringsplatser i centrum, även när trycket är som högst. Den visar också att de centrala parkeringarna delvis blockeras av långparkerare som står längre än den tid som är tillåten.

– Det här är bra fakta att ta med oss i det fortsatta arbetet med att planera för parkeringslösningar i centrum. Det gäller både på kort sikt och för den strategiska planeringen på lång sikt, säger Thomas Jenssen, chef för samhällsförvaltningen.

På kort sikt finns frågan om att eventuellt införa p-avgifter. Den ska tas upp på samhällsnämndens nästa möte. Den större parkeringsutredningen beräknas vara klar under våren 2025.

Högst tryck under lunchtid

När det gäller beläggningen visar undersökningen att trycket är störst under lunchtid på vardagarna. På de parkeringar som ligger inom 200 meter från centrum var beläggningsgraden som högst cirka 80 procent vid lunchtid på torsdagen.

På lördagar är beläggningen generellt som högst 60 procent på eftermiddagen, men vissa ytor visar högre siffror. Toppar gör Mellanholmen med cirka 90 procents beläggning på lördag eftermiddag.

Övriga tider ligger beläggningen oftast på 50-70 procent. Slutsatsen i rapporten är att det ”i regel finns lediga parkeringsplatser i centrum (<200 m), även om enskilda parkeringar/gator kan vara fullbelagda”.

diagram med många staplarFörstora bilden

Staplarna visar beläggningsgraden och antalet lediga platser på de parkeringar som ligger inom 200 meter från centrum. Klicka på bilden för att se den större.

Långtidsparkera mindre centralt

En annan av rapportens slutsatser är att det finns potential för fler lediga platser centralt eftersom en del av dem upptas av ”långparkerare”, bilar som står längre tid än den som är tillåten. Siffrorna visar att det främst är på vardagar det sker och sannolikt beror på att bilarna tillhör människor som arbetar eller bor centralt.

– Här finns en bra chans för alla Härnösandsbor att stötta handeln i Härnösand genom att välja en parkering lite längre från centrum om du ska stå längre tid. Vi vill ju ha hög omsättning på de mest centrala parkeringarna för att göra det enkelt för kunderna, säger Thomas Jenssen.

Mer attraktivt parkeringsdäck

Mätningen är gjord ett vanligt veckoslut, 17-19 oktober. Utredningen konstaterar att topparna vid lunchtid vardagar troligen är desamma de flesta av årets veckor medan topparna under eftermiddag/kväll samt lördagar sannolikt är högre vid en lönehelg eller under julhandeln.

– Men som siffrorna ser ut borde det ändå inte vara något större problem att hitta lediga parkeringar, särskilt om långparkerarna försvinner, säger Thomas Jenssen.

En annan reflexion är att det finns potential på parkeringsdäcket ovanpå Hemköpsgaraget. Där är i princip tomt och ytan borde enligt utredningen ”kunna användas mer effektivt, men utgör bevisligen ingen attraktiv parkeringslösning för en majoritet av besökarna”.

Av den anledningen redovisas både siffror med och utan parkeringsdäcket i utredningen. De visar till exempel att toppsiffran 80 procents beläggning torsdag lunch skulle kunna vara 70 procent i stället om parkeringsdäcket vore mer attraktivt.