Digitalidag 2023

Logotyp för Digitalidag som anordnas den 13 oktober.

Den 13 oktober arrangeras Digitalidag den årliga och nationella temadagen om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. I år är det är rekord i antal medverkande aktörer – 340 stycken och Härnösands kommun är med som en utvald lokal samverkansort. Det lokala programmet är framtaget i bred samverkan med Härnösands Digidelcenter och bibliotek i spetsen.

Program

Alla programpunkter är på Sambiblioteket i Härnösand och det är gratis att delta. Du får komma och gå som du vill.

07.30-09.00 Företagsfrukost

Temat är digital talangjakt och marknadsföring. Separat anmälanharnosand.se/foretagsfrukost Länk till annan webbplats..
Plats:
Öppna ytan på plan 4.

10.00-10.45 Hur inkluderar vi alla i det ­digitala samhället?

Medborgarnas rättigheter och principer för inkludering är viktiga i den digitala omställningen, vilket slås fast på EU-nivå. Vi har länge pratat om vad som behöver göras men nu behövs samtal om hur vi gör det och vilka eventuella oönskade konsekvenser som kan förutses och därmed förebyggas.

Niclas Olofsson och Theo Andersson, myndigheten för digital förvaltning (DIGG), redogör för hur vi kan motverka digital exkludering och om hur smarta städer-projekt, med exempel från Tampere i Finland, kan sätta invånarens livshändelser och välmående i fokus.
Plats: Alfhild Agrellsalen, plan 4.

10.15-11.45 Släktforska på ett enkelt sätt

Hur släktforskar man på datorn? Mona Bergman, Riksarkivet i Härnösand, går igenom ­släktforskningens ­grunder med fokus på Riksarkivets ­digitala resurser.
Plats: Digidelcenter, plan 2.

12.15-13.00 AI-revolutionen - Hur ser världen ut år 2049?

Föreläsning med Nicklas Hermansson, mediepionjären, AI-experten och grundare av NomoFomo.

Året är 2049. De flesta bor i städer, en tredjedel i öknen. Robotarna och artificiell intelligens har förändrat samhället från grunden. Nästan hälften av dagens jobb har automatiserats och dina Ray-Bans augmented reality-funktion förvandlar misslyckade Tinder-dejter till spöken. Den fysiska världen har smält samman med den digitala. Men vi har bara sett början. Ifjol var techbolagen besatta av att väva samman våra fysiska och digitala liv i ett metaversum. I år handlar allt om ett annat paradigmskifte: AI-revolutionen. Världen automatiseras i realtid framför våra ögon – med konsekvensen att hundratals miljoner människor kommer att förlora sina jobb de närmsta åren. Samtidigt kommer utvecklingen att ge oss nya vinnare.

Framtidsmannen Nicklas Hermansson berättar om hur du får superkrafterna som krävs för att fortsätta vara relevant med hjälp av metoder och verktyg som han själv har använt för att bygga två olika team som blivit bäst i världen.

Föreläsningen kommer livesändas i sin helhet på denna sida, för att nå ut till så många som möjligt. Detta görs i enlighet med GDPR och om du väljer att delta ger du ditt samtycke till att möjligheten finns att du kan synas i bild. Om du av någon anledning inte ger ditt samtycke och inte vill synas i bild finns avsedda platser på evenemanget uppmärkta för den som inte vill synas på livesändningen.
Plats: Öppna ytan på plan 4, eller via livesändning.

Paneldeltagare för Digitalidag.

Deltagare i panelsamtalet om digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

13.00-14.00 Panelsamtal - Digitaliseringens möjligheter och utmaningar

Vilka möjligheter och utmaningar kan digitaliseringen innebära för EU, Sverige, Västernorrland och Härnösand? Vilka är våra gemensamma visioner och hur kan vi säkerställa att så många som möjligt är med och påverkar våran framtid? Du är välkommen att delta i samtalet med en namnkunnig och inflytelserik panel, med Nicklas Hermansson som moderator.

I panelen ­medverkar:

 • Abir Al-Sahlani (C), ledamot, Europaparlamentet
 • Hanna Wallin, innovationsledare, Bron Innovation
 • Jonas Bylund, verksamhetschef, Digitalisering och verksamhetsutveckling, Region Västernorrland
 • Knapp Britta Thyr (MP), Härnösands kommunstyrelse, 1:e vice ordförande
 • Lars Liljedahl, Härnösands kommundirektör 
 • Oskar Nord, chefredaktör, tidningen Ångermanland  
 • Theo Andersson, omvärldsbevakare, myndigheten för digital förvaltning - DIGG.

Panelsamtalet kommer att livesändas i sin helhet på denna sida, för att nå ut till så många som möjligt. Detta görs i enlighet med GDPR och om du väljer att delta ger du ditt samtycke till att möjligheten finns att du kan synas i bild. Om du av någon anledning inte ger ditt samtycke och inte vill synas i bild finns avsedda platser på evenemanget uppmärkta för den som inte vill synas på livesändningen.
Plats: Öppna ytan på plan 4, eller via livesändning.

14.00- Mingel

Efter vårt spännande panelsamtal hoppas vi att du vill hänga kvar och fortsätta diskussionen.

Aktiviteter

09.00-12.00 Besök digitala torget

Behöver du komma vidare i dina digitala ärenden? Besök det digitala torget och upptäck alla dina möjligheter, samt få tips av kunniga personer från ABF, Arbetsförmedlingen, Statens servicecenter, Swedbank och socialtjänst, servicecenter, bibliotek och Härnösands kommun.
Plats: Biblioteket, plan 2.

12.00-16.00 Testa VR, öppet hus i Digidelcenter!

Upptäck och utforska hur Härnösand fungerar och hänger ihop genom den automagiska staden och Virtual Reality tillsammans med erfarna handledare.
Plats: Digidelcenter, plan 2.

Tipsrunda

Under veckan kan du delta i Härnösand biblioteks frågetävling. Utmana dig själv i den digitala världen med hjälp av DigiGuidens häften som du hittar på Härnösands bibliotek. Tävla själv eller med din familj eller vänner. Frågetävlingen pågår den 9 oktober till den 14 oktober 2023. Var med och delta och ha chansen att vinna en bok!

Medverkande partners:

 • ABF
 • Arbetsförmedlingen
 • Bron Innovation
 • Europa Direkt Härnösand
 • Härnösands kommun
 • Myndigheten för digital förvaltning - DIGG 
 • Region Västernorrland 
 • Riksarkivet i Härnösand
 • Statens servicecenter
 • Swedbank
 • Technichus
 • Tidningen Ångermanland
 • VR-studion.