Vad kan jag göra?

Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid. Hjälp varandra, håll kontakt med grannar och anhöriga på de sätt du kan, och hör efter om de behöver hjälp. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.

Planera

Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna ta del av information från myndigheter och medier. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga. Ett första steg är att du planerar för att ditt hushålls ska klara sig i 7 dagar. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter 7 dygn. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer per automatik efter 7 dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut.

Förutsättningar och behov ser olika ut, exempelvis om du bor på landsbygd eller i tätort, i hus eller lägenhet. Här får du allmänna tips för din hemberedskap. Använd det som passar just dig och dina nära. Gå gärna ihop om vissa saker och låna av varandra.

Här kan du få mer allmänna tips om krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mat

Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning.

Här kan du få fler tips på mat du kan ha hemma och saker att tänka på när det gäller mat Länk till annan webbplats.

Vatten

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet. Om toaletten inte fungerar kan du ta kraftiga plastpåsar eller plastsäckar och placera i toalettstolen. En god handhygien är viktig för att undvika smittor.

Här kan du få tips om vatten Länk till annan webbplats.

Värme

Om elen försvinner under en kall årstid kommer bostaden snabbt att bli utkyld. Samlas i ett rum, häng filtar för fönstren, täck golvet med mattor och bygg en koja under ett bord för att hålla värmen. Tänk på brandfaran. Släck alla ljus och alternativa värmare innan ni somnar. Vädra regelbundet för att få in syre.

Här kan du få tips om värme Länk till annan webbplats.

Kommunikation

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheterna, framför allt via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och vänner och i akuta fall kunna nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.

Här kan du få tips om kommunikation Länk till annan webbplats.

Engagera dig

Många ideella organisationer och trossamfund gör viktiga insatser för vår gemensamma säkerhet och beredskap. De frivilliga försvarsorganisationerna har särskilda uppdrag inom totalförsvaret och erbjuder både kurser och utbildningar. Vid kriser och höjd beredskap hjälper de bland annat till att sprida viktig information till invånarna. Du behövs och din insats gör skillnad!

Lär dig att ge första hjälpen. Din kunskap kan rädda liv. Om du är först på plats vid en olycka eller en annan allvarlig händelse, ring nödnumret 112 till SOS Alarm. Även om ditt kontantkort har slut på pengar eller om din mobiltelefon saknar SIM-kort fungerar 112. SOS Alarm kan ge råd om hur du ska agera på olycksplatsen.

Här kan du läsa mer i broschyren från Frivilliga försvarsorganisationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.