Vinnaren får ett fint diplom samt en utbildningspremie på upp till 10 000 kronor inom kunskapsområdet hållbar utveckling.
2019 Sandlund/Hossain
Sandlund/Hossain tillverkar läderprodukter i Bangladesh och arbetar med hållbarhet ur flera perspektiv. De har hållbar produktion med låg klimatpåverkan och använder ekologiska material. De arbetar också med social hållbarhet genom att erbjuda schyssta arbetsförhållanden med bra villkor för anställda.
De bidrar med initiativet Cow Founders till att enskilda familjer i Bangladesh bättre kan hjälpa sig själva med hjälp av en ko.
Enligt juryn bidrar pristagaren till en hållbar utveckling genom att arbeta med det globala miljömålet ”Ingen fattigdom”.
Motiveringen
Den tilldelade visar vägen till en bättre värld – med hjälp av en väska
i läder tillverkad enligt tradition i generationer.
Via initiativet Cow Founders donerar de kalvar till fattiga familjer på landsbygden i Bangladesh, som en form av mikrolån. Familjen tar då hand om kon och får ta del av allt kon producerar under sin livstid. När det är dags för Sandlund/Hossain att ta hand om kohuden får familjen allt kött. Antingen får de ett bra matförråd eller så säljer de köttet och kan återinvestera i en ny ko, eller köpa annat nödvändigt.
Priset och diplom delades ut på Fokus Företagsmässa 2019.
2018 Peckas Naturodlingar
Peckas Naturodlingar är en kretsloppsodling för fisk och tomater där vattnet från fiskbassängen ger näring till tomaterna och samtidigt renas och går tillbaka till fisken.
Enligt juryn bidrar pristagaren till en hållbar utveckling genom att arbeta med det globala miljömålet ”Hållbar konsumtion och produktion”.
Juryn betonar att odlingen är fossilfri, utan gifter och att produktionen håller hög kvalitet. Hugo Wikström, en av grundarna, tog emot priset vid Fokus Företagsmässa.
Motiveringen
”Peckas Naturodlingar har tagit fiskodlaren Pecka Nygårds kunskaper vidare till Europas största anläggning i sitt slag. I växthuset produceras fisk och tomater i ett slutet kretslopp. Fossilfritt, utan gifter och med hög kvalitet. På ett hållbart och smart sätt visar de vägen till framtidens mat”
Priset och diplom
Pdf, 1 MB. (Pdf, 1 MB) delades ut på Fokus Företagsmässa 2018.
2017 Härnösands Orienteringsklubb
Härnösands Orienteringsklubb blev först ut att vinna Härnösands kommuns Hållbarhetspris. Klubben får priset för sina aktiviteter som varje år lockar tusentals Härnösandsbor att hitta ut i Härnösand och Höga Kustens vackra natur. Ett exempel är den mycket populära friskvårdssatsningen HittaHärnösand där deltagarna letar totalt 120 checkpoints i naturen i och omkring Härnösand.
Motiveringen
”Den tilldelade arbetar med det globala målet ”Hälsa och välbefinnande” i fokus och bidrar med det till en hållbar utveckling i Härnösand. Föreningen tänker hållbart runt sina aktiviteter och arrangemang som sträcker sig längre än kärnverksamheten. De har en aktiv roll i samhället tillsammans med andra och har genom sitt engagemang bidragit till naturupplevelser, hälsa och gemenskap för tusentals Härnösandsbor.”
– Orienteringssporten är en utpräglad alla tillsammans-sport, vi samarbetar oavsett ålder och ambition. Vi har också en fantastisk och väldigt speciell idrottsanläggning – naturen – som vi alltid lånar och vill lämna tillbaka med så få spår som möjligt. Naturen och naturhänsyn är en självklar del av vår idrott, säger orienteringsklubbens Pelle Molin.
Härnösands Orienteringsklubb får förutom äran, ett diplom och en utbildningspremie på upp till 10 000 kronor inom kunskapsområdet hållbar utveckling.
Priset och diplom
Pdf, 560 kB. (Pdf, 560 kB) delades ut på Fokus Företagsmässa 5 maj 2017.