Publicerad

Dags för Earth Hour

kampanjbild för earth hour

Lördag 30 mars är det åter dags för Earth Hour, manifestationen som uppmärksammar beslutsfattare att bekämpa klimatförändring. Klockan 20.30-21.30 släcks belysningen på kommunens gator och vägar i samarbete med Hemab och övriga kommunala bolag.

I år har Earth Hour uppmärksammats under en hel vecka med föredrag och andra aktiviteter med koppling till klimatförändringar och biologisk mångfald. Under veckan har närmare 200 nyfikna och engagerade besökare deltagit.

– Earth Hour och alla aktiviteter under veckan är viktiga. Dels för att påverka beslutsfattare, men också för att ge våra invånare mer kunskap. Det är den sociala kraften i hållbarheten som verkligen gör skillnad. Den är direkt avgörande för hur väl vi lyckas nå våra uppsatta mål, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg i Härnösands kommun.

Under veckan har besökarna kunnat lyssna på Lars Andrén, som pratade om att investera i solceller. Peter Dyhre gav företagare råd om energieffektivisering och Thorsten Laxvik berättade om det gamla hållbara jordbrukets fem grundläggande principer och hur de kan tillämpas i moderna verksamheter.

Samhällsforskaren och författaren Christer Sanne föreläste om hur vi med mindre arbete kan skapa en mer hållbar konsumtion samtidigt som vi får tid över för annat.

Veronica Setterhall berättade om hur vi kan leva mer hållbart och självständigt. Hon bygger just nu upp en egen liten gård utanför Älandsbro som ska bli en plats för den som vill lära sig mer om att leva och odla hållbart på riktigt.

Det har också varit en visionsdag med David Bennet, Omställning Härnösand, för att samla in idéer och synpunkter till det pågående arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Härnösands kommun.

När ljusen släcks på lördag kväll avslutas även Earth Hour Challenge, en tävling där deltagarna har svarat på frågor och gjort klimatgärningar. Vinnarna presenteras 1 april och får presentkort för att handla lokalt.

Ett annat pris är Härnösands hållbarhetspris som du redan nu kan nominera till. Det kan gå till privatpersoner, företag, föreningar eller någon annan som bidrar till en hållbar utveckling i Härnösand.

Läs mer om hållbarhetspriset och nominera din favorit på www.harnosand.se/hallbarhetspris