Publicerad

Växter och naturliga former ger bättre innemiljö

Kan levande växter och naturens former skapa en bättre miljö inomhus? På Technichus i Härnösand har forskare från Mittuniversitetet inrett ett konferensrum som nu ska jämföras med ett traditionellt rum med fyrkantiga former.

Vid väggarna står svängda hyllor fyllda med ormbunkar, svärmorstunga, fredskalla och andra gröna växter. Bordet har runda former och i mitten växer suckulenter bland små stenar. Färgen på väggarna har rundade konturer.

− Vi vill ta med naturen inomhus och i naturen finns inga rektanglar, säger Lena Lorentzen, professor i industridesign vid Mittuniversitetet och den som har lett arbetet med att inreda rummet.

Växterna finns där för att rena luften och skapa ett bättre inomhusklimat. Och naturligtvis för att skapa en trevligare miljö.

− Jag tror att våra hjärnor är programmerade sedan urminnes tider på att vi ska ha växter omkring oss och kunna se växter, säger Lena Lorentzen.

Technichus vd Marcus Claesson ser flera fördelar med forskningsprojektet.

− Vi ser gärna att Technichus fungerar som testbädd för olika forskningsprojekt. Med det här kan vi också inspirera barn och vuxna att bygga mer hållbart och visa på växters fantastiska egenskaper.

Projektet heter DEVA, som står för Design, Energi, Växter, Atrium. Inom projektet ingår även att titta på inomhusmiljöer i skolan, bland annat på Timrå gymnasium.

DEVA:s projekt på Technichus ingår i samverkansavtalet mellan Härnösands kommun och Mittuniversitetet.

Kvinna vid rundad hylla fylld med gröna växter.

− Vi vill ta med naturen inomhus och i naturen finns inga rektanglar, säger Lena Lorentzen, professor i industridesign vid Mittuniversitetet.