Publicerad

Härnösandsborna blir fler

suddig bild på en folksamling, i bilden står + 89

Härnösandsborna blir allt fler. När SCB idag presenterade sin befolkningsstatistik för första halvåret 2019 visar den att folkmängden i Härnösand växer med 89 personer till 25 209.

I övriga länet visar Sundsvall en ökning på 371 personer och Örnsköldsvik 95.

Framförallt är det fler som väljer att flytta till Härnösand. Jämför vi siffrorna på in- och utflyttning är det 79 personer fler som väljer att flytta till Härnösand.

– Att Härnösand visar ett plus i befolkningsstatistiken efter fjolårets nedgång är väldigt positivt, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S). Den positiva inflyttningsstatistiken visar att Härnösand är attraktivt. Fler Härnösandsbor skapar förutsättningar för fortsatt utveckling av Härnösand samtidigt som vi kan prioritera välfärden.

Inflyttningen kommer framförallt från kommuner utanför Västernorrland, 293 personer. 192 personer flyttar till Härnösand från någon av länets andra kommuner och 117 kommer från ett annat land.

Födelseöverskottet för de senaste tre månaderna är +3.

– Att födelsenettot för den senaste perioden är positivt är väldigt glädjande. Samma period ifjol visade negativa siffror, säger Andreas Sjölander.

Timrå, Kramfors, Sollefteå och Ånge minskar alla i befolkning.

– Mycket positivt är på gång, inte minst med en ökad statlig närvaro och ett växande näringsliv vilket borgar för att den framtida utvecklingen också ska kunna bli positiv, säger Andreas Sjölander.