Publicerad

Lager för skyddsutrustning fylls på

två personer som håller en kartong mellan sig

Jonas Wessling från näringslivsenheten tar emot munskydd från Mi Särnmark på K-Bygg Fresks.

Härnösands kommun håller på att upprätta ett nytt ”coronalager” för skyddsutrustning. Det fylls nu på i samarbete med flera privata företag och olika verksamheter inom kommunen. Bland annat är större mängder plastvisir och handsprit på ingång.

− Vi kommer inte att ha någon brist på skyddsutrustning inom överskådlig tid, säger Andreas Vikdahl.

Han är till vardags vårdlärare på gymnasiet, men har nu fått hoppa in som biträdande MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) och som samordnare för lagret.

När det gäller visiren var det kommunens informationssäkerhetssamordnare Henrik Bjerneld som fick idén att kontakta företaget Gerdins i Mjällom.

− Jag tänkte att de kanske gjorde stansverktyg för plastvisir. Det gjorde de och de tipsade också om företag som kunde tillverka visiren.

Nu ska Elby Produktion i Jämtland tillverka visir som levereras i två delar till Härnösand. Här ska de monteras ihop av deltagare i verksamheter som drivs av arbetslivsförvaltningens enhet för arbete och integration. Arbete och integration ansvarar även för att sköta själva lagret.

Handspriten köps in via Alrik Hedlund i Härnösand. Handspriten kommer i femlitersdunkar och behöver fyllas över i mindre flaskor.

− Vårt största problem är att det är svårt att få tag i plastflaskor. Därför har vi nu uppmanat alla kommunala verksamheter att spara tomma plastflaskor så att vi kan samla in och återfylla dem, säger Andreas Vikdahl.

Även annan skyddsutrustning som förkläden, handskar och munskydd finns för den närmaste tiden och mer är på ingång. Flera lokala företag har erbjudit munskydd, till exempel K-Bygg Fresks, Signum Reklam och Xavitech.

− Det är fantastiskt att se vad vi kan åstadkomma tillsammans när privata företag och medarbetare och enheter inom kommunen samverkar på detta sätt, säger kommundirektör Lars Liljedahl.

Har du eller ditt företag hygienisk skyddsutrustning som kan komma till användning? Skicka i så fall ett meddelande till utrustning@harnosand.se