Publicerad

Ökning av antalet smittade i Härnösand

Spridningen av coronaviruset har minskat under sommaren, men under de senaste två veckorna har antalet som konstaterats sjuka ökat igen i Härnösand. Viruset finns fortfarande i vårt samhälle och spridningen kan snabbt få ny fart igen. Det är i gruppen unga vuxna i åldern 20 till 29 år där ökningen är störst, men risken är att de i sin tur för smittan vidare till riskgrupperna som drabbas mycket hårdare.

− Det är mycket viktigt att vi fortsätter följa alla rekommendationer. Stanna hemma om du är sjuk, håll distansen och tvätta händerna, säger kommundirektören Lars Liljedahl.

Hösten är också en tid när all sorts smittspridning brukar öka. När människor åter börjar träffas inomhus finns möjligheter för virus och bakterier att sprida sig. I Härnösands kommun, med cirka 2 000 anställda, ökade till exempel sjukfrånvaron det ”normala” året 2019 från 4,2 procent i augusti till 5,6 i september.

− I år får vi tänka lite extra på att det inte bara är vanliga höstförkylningar som kan sprida sig utan även coronaviruset, säger Lars Liljedahl.

Den 20 augusti börjar skolorna och då kommer även Härnösands gymnasium öppna för undervisning på plats, alltså inte distansundervisning som under våren.

− Våren var en påfrestande tid för både elever och lärare så det är mycket glädjande att gymnasiet nu kan öppna som vanligt igen. Men det innebär som sagt inte att faran är över utan vi måste fortsätta att hjälpas åt med att hindra smittspridningen och följa alla rekommendationer, säger Lars Liljedahl.

En plats där risken för smittspridning kan bli stor är på våra bussar, särskilt i rusningstid på morgon och eftermiddag.

− Jag vill vädja till alla, inte minst alla skolelever, att om möjligt cykla eller gå och därmed lämna plats i bussarna till dem som verkligen behöver åka, säger Lars Liljedahl.

Folkhälsomyndigheten fortsätter att rekommendera alla som har möjlighet att arbeta på distans.

− Jag förstår att många börjar tycka att det är ensamt att sitta hemma och längtar tillbaka till arbetsplatsen och arbetskamraterna. Internt gör vi som kommun nu en översyn av våra egna riktlinjer kring distansarbete med ambition att både säkra en god arbetsmiljö samtidigt som vi fortsätter att hålla smittspridningen på en låg nivå, säger Lars Liljedahl.

Så; håll ut, håll distansen och tvätta händerna. Om du har misstanke om att du är förkyld så gå och testa dig. Regionen har god kapacitet för provtagning för corona.

Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om corona och hur du lämnar prov och gör egen provtagning Länk till annan webbplats.