Publicerad

Bättre tillgänglighet på webben

Startsidan på webbplatsen harnosand.se

Från onsdag 23 september ska alla offentliga webbplatser vara tillgängliga för människor med olika funktionsnedsättningar. Till exempel ska besökaren kunna få filmer textade eller syntolkade.

Enligt det nya webbdirektivet som då träder i kraft ska offentliga webbplatser som exempelvis harnosand.se vara utformade så att de är möjliga att uppfatta, begripa och hantera för den som har en funktionsnedsättning. Kommunen ska också regelbundet redogöra för hur man uppfyller direktivet samt ge besökaren möjlighet att påtala eventuella brister.

− Många av de krav som ställs i direktivet har vi uppfyllt för länge sedan, några har vi sett till att ordna nu och några har vi fortfarande kvar, säger kommunens kommunikationschef Tomas Wahlund.

Några saker som styrs av direktivet är att alla bilder utom dekorationsbilder ska vara beskrivna i text. För den synsvage ska det finnas möjlighet att förstora text och det ska vara bra kontrast mellan text och bakgrund.

På harnosand.se finns fortfarande vissa funktioner som inte är tillgängliga på alla sätt. Det gäller funktioner som är upphandlade av andra företag och integrerade på sidan, till exempel vissa e-tjänster.

Även dokument som finns på webbplatsen, till exempel pdf-dokument, ska vara tillgängliga. Det här gäller pdf:er som är publicerade de senaste två åren.

− Där har vi kommit väldigt långt och är nästan i mål, säger Tomas Wahlund.

Här kan du läsa Härnösands kommuns tillgänglighetsredovisning och påpeka eventuella brister i tillgängligheten.