Publicerad

Kommunen tar hand om ICA:s matsvinn

äggkartong med ägg där ett av dem är knäckt

Nu har kommunens kostenhet startat ett samarbete med ICA Maxi. Kostenheten får gratis hämta matvaror som av olika anledningar är osäljbara och annars skulle slängas, till exempel varor där förpackningen är sönder.

− Med de varorna kan vi sätta lite guldkant på tillvaron på förskolor, skolor och äldreboenden, säger verksamhetschefen Ulrika Olsson.

Satsningen kom igång lagom till premiären för FN:s internationella matsvinnsdag tisdag 29 september.

Kostenheten har länge jobbat målmedvetet med att minska matsvinnet i sin egen verksamhet, men Ulrika Olsson och hennes medarbetare har velat ta det ytterligare ett steg. De hade bland annat en föreläsning om matsvinn hos livsmedelsbutiker.

− Det är väldigt många fina varor som tyvärr slängs idag, säger Ulrika Olsson.

Hon försökte hitta ett projekt att haka på, men hittade inget. I stället ringde hon till närmaste livsmedelsbutik, det råkade bli ICA Maxi, och handlaren nappade direkt. Den senaste veckan har det börjat i liten skala och kostenheten hämtar överbliven mat på ICA fyra dagar i veckan.

Det handlar alltså inte om matvaror som blivit för gamla utan om osäljbara varor, till exempel en äggkartong där ett ägg gått sönder, ett flingpaket där ytterkartongen är sönder eller ett flerpack paprika där en paprika fått en liten fläck. Det kan också handla om varor med kort datum som handlaren bedömer inte kommer att säljas i tid, till exempel mejeri- och charkprodukter.

Varorna som hämtas ska inte ersätta kostenhetens ordinarie verksamhet utan användas för att sätta ”guldkant” på tillvaron för förskolebarn, skolelever och boende på äldre- och omsorgsboenden. Den gångna veckan har till exempel eleverna på Brunneskolan och Wendela Hellmanskolan bjudits på en extra frukost. En annan gång kanske det kan bli en fruktsallad eller något annat mellanmål eller efterrätt.

Eftersom ICA nappade direkt har Ulrika Olsson inte ringt vidare ännu.

− Nej, jag har inte hunnit det. Men självklart är alla butiker välkomna att vara med, säger Ulrika Olsson.