Publicerad

Härnösand får fint betyg – plats 20 i Sverige

flygbild över norrahamninloppet i Härnösand. Båt i förgrunden och Nybron längre upp i bild.

Varje år undersöks hur lokala företagare och privatpersoner tycker att Sveriges kommuner sköter sin myndighetsutövning . Nu är resultatet från 2020 års undersökning klart och Härnösand får höga betyg för sin service.

Härnösand får 80 i nöjd kund index, ett högt värde som placerar oss på tjugonde plats av de 181 kommuner som gör mätningen.

– Det är jättekul att vi får så fina betyg. Politiskt har vi tidigt pekat ut vikten av att höja servicenivån och det har förvaltningen tagit fasta på. Förutom ett främjande arbetssätt har vi satsat på digitala system för ärendehantering. Ett viktigt tillsammansarbete där flera olika delar av vår verksamhet hjälps åt. Mätningen visar bland annat att vi ligger på fjärde plats i Sverige när det kommer till miljö- och hälsotillsyn, säger Knapp Britta Thyr (mp), ordförande i samhällsnämnden.

När det gäller miljö- och hälsoskydd rankas Härnösand fyra av alla kommuner som är med i mätningen. En förbättring med åtta placeringar jämfört med fjolårets mätning. För livsmedelstillsyn är förbättringen ännu större. Där går Härnösand från plats 59 till plats 13.

Företag och privatpersoner betygsätter kommunernas myndighetsutövning inom områdena

  • bygglov
  • markupplåtelse
  • miljö- och hälsoskydd
  • livsmedelskontroll
  • serveringstillstånd

– Inom miljö- och hälsoskydd samt livsmedelskontroll får vi väldigt fina omdömen. Jag tror att det är vårt arbetssätt där vi försöker hjälpa våra företag och medborgare att göra rätt från början som ger resultat, säger Helene Lager, miljöchef på Härnösands kommun.

– Det här är otroligt glädjande och ett kvitto på att kommunens handläggare håller hög nivå när de hjälper våra företagare i deras ärenden. Ett bra stöd främjar företagsamheten i hela kommunen och det är positivt. Vår strävan är att alltid att bli bättre, säger Petra Forsström, näringslivschef.

Länk till undersökningen

Företagsklimat | SKR Länk till annan webbplats.