Publicerad

Härnösand ska få ett minnesmärke för fred

Nattviken med utsikt mot residenset och torget

Härnösand ska få ett minnesmärke för fred som hyllar alla som på något sätt bidragit till en fredlig, medmänsklig, respektfull och tolerant värld. Det har kommunstyrelsen i Härnösand beslutat. Ett förslag på utformning och placering ska arbetas fram.

– Uppdraget är att föreslå ett minnesmärke för veteraner som gärna får utformas bredare så att det blir en angelägenhet för fler. Minnesplatsen kan spegla fredsarbete i stort och i smått. Platsen där märket placeras ska kunna vara en stilla oas med plats för reflektion kring fred, förlåtelse och tacksamhet, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande.

Minnesplatsen ska också kunna användas för gruppaktiviteter som till exempel minneshögtider, men även för enskild reflektion och som påminnelse och uppmuntran till aktiviteter som bidrar till ökad fred.

– Det globala målet nummer 16 i Agenda 2030 är att Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling. Att arbeta med ett minnesmärke och aktiviteter kring det kan vara ett led i arbetet med det målet, säger Calle Edgren (V), kommunstyrelsens vice ordförande.

Minnesmärket ska finansieras med medel som blev tillgängliga efter att Johan Nybergs donationsstiftelse avslutades.