Publicerad

Härnösand är Norrlands bästa sommarstad

En person gör ett skutt på en stenstrand med havet i bakgrunden

Härnösand är Norrlands bästa sommarstad och trea i Sverige. Det visar den omröstning som resesajten Reseguiden arrangerar. Det är fjärde året i rad som Härnösand ligger topp-tre.

– Stort tack till alla som har visat sin kärlek till Härnösand och särskilt till de många som har hjälpt till att dela och sprida budskapet och tipsat andra om att rösta. Det är underbart att det finns så många stolta och engagerade människor med stora Härnösandshjärtan, både här hemma och i andra delar av landet, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

Det är bara Västervik och Kalmar som lyckas placera sig före Härnösand. På plats 4-10 följer andra städer i södra och mellersta Sverige. Härnösand är den enda norrländska staden på listan.

− Härnösand är Norrlands pärla och intresset för Härnösand och Höga Kusten har ökat för varje år under lång tid. Trots pandemin hade vi många besökare förra sommaren och det ser lovande ut även i år, framför allt när det gäller hemester- och svemesterfirare, säger näringslivschefen Petra Forsström.

I Härnösand finns tre gästhamnar i centrum, havsbadet Smitingen med lång sandstrand och grottor och en storslagen natur med flera vandringsleder. Dessutom finns uppskattade besöksmål som Hernö Gin, Hemsö Fästning, Sveriges största bilmuseum, Fritidsbåtsmuseet och Västernorrlands museum med friluftsmuseet Murberget.

− Vi ska se till att ta hand om alla som kommer hit på bästa sätt. Vi ska också fortsätta att utveckla Härnösand ännu mer, säger Ingemar Wiklander, majoritetsföreträdare (KD).

Årets sommarstad 2021

  1. Västervik
  2. Kalmar
  3. Härnösand
  4. Sölvesborg
  5. Karlskrona
  6. Helsingborg
  7. Falkenberg
  8. Mariestad
  9. Hjo
  10. Strömstad