Publicerad

Lyckat besök i Härnösand för kungaparet

man med visir sitter bredvid en skrattande äldre kvinna i en rullstol

När kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte Härnösand tisdag 24 augusti låg fokus på hur coronapandemin har påverkat länet och vilka insatser som har gjorts. Kungaparet besökte bland annat Koltrastens äldreboende och Härnösands gymnasium och fick även träffa Jeansbolaget och andra företagare från länet.

På Koltrasten skildrade enhetschefen Frida Norberg en tillvaro med besöksförbud, familjebesök bakom plexiglas och vikten av att så långt det är möjligt försöka skapa ett gott liv för de boende. Undersköterskan Camilla Öhman, som jobbat på äldreboendet sedan starten för drygt 26 år sedan, berättade hur rutiner har förändrats för att hålla smittan borta från boendet.

− Vi införde besöksförbud tidigt och har hela tiden haft tillgång till skyddsmaterial så vi har klarat oss ganska bra.

De boende tyckte det var väldigt roligt med det celebra besöket och kungen och drottningen tog tillfället i akt att prata med flera av dem och fick också tillsammans med de boende se en föreställning av Norrdans. Danskompaniet har under pandemin jobbat under devisen att när publiken inte kan komma till kulturen får kulturen komma till publiken och gjort föreställningar på just till exempel äldreboenden.

en dansare böjer sig baklänges med böjd rygg. I bakgrunden sitter publik.

På Härnösands gymnasium fick kungaparet höra om hur skolan hanterat pandemin och även om den kris i krisen som uppstod när en av skolans elever mördades i sitt elevboende.

På skolan serverades också en kunglig trerätters lunch av elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Eleverna fick tjuvstarta terminen en dag i förväg och det var första gången på lång tid som Restaurang Castor hade några matgäster.

− Det var jätteroligt och ärofyllt, men också pirrigt. Jag fattade egentligen inte förrän de var här att det var sant, men det gick bra och jag är glad att vi fick chansen, säger Anna Sundell, en av eleverna.

en man och två yngre kvinnor med kockmössor står på rad

I Sambiblioteket mötte kungaparet tre av länets företag som kunde berätta hur pandemin har drabbat deras verksamheter, men också hur de med kreativa lösningar har hittat nya vägar genom krisen. Jenny och Rikard Horn på Jeansbolaget i Härnösand var ett av företagen som över en natt såg nästan alla kunder försvinna.

− Men i stället för att stänga ner tänkte vi att vi gasar i stället, säger Jenny Horn.

Hon öppnade för bokade besök på morgnarna där kunden fick shoppa ensam och på kvällarna körde Rikard ut varor till kunder som inte ville besöka butiken. Totalt lyckades Jeansbolaget faktiskt öka omsättningen lite grand under fjolåret.

gruppbild på drygt tio personer

Dagens besök slutade vid Bengt Lindströms Y:et och utställningen ”Betydelsen av ett jobb” där några utrikesfödda delar med sig av sina historier.

Under hela dagen betonades vikten av samarbete i länet för att möta konsekvenserna av pandemin.

− Det är viktigt att ha en kultur och en struktur som stöttar ett gott samarbete. ”Hur vi kan göra varandra så bra som möjligt i syfte att gagna länsborna” är frågan som måste vara som ett mantra i arbetet, säger Härnösands kommundirektör Lars Liljedahl och nämner som exempel hur Härnösand skickade skyddsutrustning till Kramfors i pandemins inledande skede och därmed sparade liv.

en kvinna står i fokus och hälsar två personer, som har ryggen mot kameran, välkomna

Frida Norberg, enhetschef på Koltrastens äldreboende hälsade kungaparet välkommet.

en kvinna med visir pratar med en äldre kvinna

Drottning Silvia pratar med en av de boende på Koltrastens äldreboende.

tre personer står framför ett hus med en röd matta utrullad framför dem.

Landshövding Berit Högman är redo att lotsa kungaparet genom dagens äventyr.