Publicerad

Ljusmanifestation i stadsparken

Clara Lebedinski Arfvidson och Jennifer Ålund arrangerar ljusmanifestation i stadsparken den 10 september.

Clara Lebedinski Arfvidson och Jennifer Ålund arrangerar ljusmanifestation i stadsparken den 10 september.

Den 10 september är den internationella suicidpreventiva dagen. På många platser i landet uppmärksammas då arbetet med att förhindra självmord. I Härnösand genomförs en ljusmanifestation i stadsparken klockan 16:30-20:00.

Suicidpreventiva dagen är instiftad av FN:s Världshälsoorganisation, WHO. I Härnösand anordnas ljusmanifestationen av Härnösands kommun och Svenska kyrkan. Båda aktörerna kommer att ha personal på plats under eftermiddagen och kvällen, och för kommunen innebär det startskottet för en särskild satsning på suicidprevention under 2021 och 2022.

26 ljus kommer att brinna under eftermiddagen och kvällen. Ett ljus för varje människa i länet som förra året tog sitt liv. Men syftet är inte bara att hedra och minnas de som gått bort, utan också att informera och vägleda. Vilken hjälp finns att få? Vart vänder jag mig? Och inte minst vill arrangörerna, demokratiutvecklare Clara Lebedinski Arfvidson och folkhälsosamordnaren Jennifer Ålund på Härnösands kommun, slå hål myten om att det skulle vara farligt att prata om självmord.

- Det är precis tvärtom. Att prata om självmord är en viktig förebyggande och medmänsklig handling och alla kan göra det. Våga prata och våga fråga, säger Jennifer Ålund.

Vill du veta mer? Delta i ideella organisationen Suicide Zeros digitala gratisföreläsning den 6 september! OBS! Anmälan senast den 3 september kl 12:00! https://vga-frga-digital-frelsning-6-september-2021.confetti.events/ Länk till annan webbplats.

Vill du sprida informationen? Här hittar du en affisch om Suicidpreventiva dagen i Härnösand. [pdf] Pdf, 494.9 kB.

Vill du dela evenemanget? Här är Facebook-evenemanget. Länk till annan webbplats.