Publicerad

Härnösand och länet firar 100 år av demokrati

Demokratin i Sverige fyller 100 år 2021. Det firar vi i Västernorrland med en demokrativecka, vecka 36. Under veckan blir det flera olika arrangemang runt om i länet. I Härnösand kommer kommunen att underteckna Deklarationen för en stark demokrati, inviga det nya EU Direkt-kontoret och visa miniutställningen ”100 % kamp”.

Utställningen öppnar den 6 september och berättar om några av de rättighetskamper som förts i Sverige, och om människorna som tog striden för sina och andras villkor. Den finns på plan 1 och 2 på Sambiblioteket fram till den 4 december.

Deklarationen för en stark demokrati är ett initiativ som syftar till att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick och uppmuntra fler att tydligt ta ställning och arbetar för att stärka demokratin. Härnösands kommun undertecknar deklarationen i samband med invigningen av Europa Direkt-kontoret på Sambiblioteket den 10 september.

Stadsvandring i välfärdens kulturarv
Det blir också stadsvandringar i välfärdens kulturarv. Sociologen och konstvetaren Cecilia Dahlbäck berättar om de fattiga, sjuka och utsattas historia – men också om kvinnors intåg på arbetsmarknaden och om framväxten av den offentliga sektorn. Vandringen, som kommer att genomföras tre gånger under veckan och startar vid Regionens hus.

Läs mer om utställningen ”100 % kamp” här Länk till annan webbplats..

Läs mer om stadsvandringen ”En vandring genom välfärdens kulturarv” här Länk till annan webbplats..

Läs mer om Deklarationen för en stark demokrati här Länk till annan webbplats..