Publicerad

Högtidlig avslutning på Demokrativeckan

Kommunstyrelsens ordförande, landshövdingen och EU-minister på Sambiblioteket.

Andreas Sjölander och Berit Högman med demokratideklarationen som Härnösands kommun nu undertecknat. Till höger: EU-minister Hans Dahlgren.

Fredagen den 10 september invigdes Härnösands Europa Direkt-kontor formellt av EU-minister Hans Dahlgren. Strax därefter undertecknade Härnösand Deklarationen för en stark demokrati.

Demokrativeckan i Härnösand har innehållet ett antal programpunkter som satt fokus på demokratins utveckling i vårt samhälle. Under fredagen blev det en högtidlig final på Sambiblioteket.

EU-minister Hans Dahlgren klippte bandet och hoppades att Europa Direkt-kontoret skulle få många besökare.

- Hela EU-projektet handlar ytterst om de stora frågorna, de som vi bara kan lösa tillsammans. EU kan kännas avlägset, men Europa Direkt-kontoret är en viktig insats för att göra arbetet begripligt och mer tillgängligt för medborgarna, sa Dahlgren.

Dessförinnan hade ministern bland annat hunnit möta elever som läser samhällsinriktningen på Härnösands gymnasiums samhällsvetarprogram. Samtalet rörde allt från migrations- och biståndspolitik till frågor om information och desinformation, och hanteringen av EU-länder som bryter mot unionens regelverk.

- En väldigt spännande diskussion! tyckte Hans Dahlgren. Det här var det första mötet öga mot öga med ungdomar sedan pandemin startade och det var väldigt roligt. De hade många bra och raka frågor och vi hann avhandla många olika saker.

- Vi är alla intresserade av politik och internationella frågor, men det var extra roligt att få träffa en person som verkligen är så insatt i arbetet inom EU, tyckte samhällsvetarna som var väldigt nöjda med ministerträffen.

Efter bandklippning, paneldiskussion om EU:s betydelse på det lokala planet och ett framträdande av Norrdans överlämnade så landshövdingen Berit Högman Deklarationen för för en stark demokrati, som kommunstyrelsens ordförande, Andreas Sjölander (S), undertecknade.

- Vår demokrati är på ytan stark, men vi får inte ta den för given. Att Härnösand undertecknar deklarationen innebär ett åtagande om att vi i kommunen ska verka för att fler får en god kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet, arbeta för att fler deltar aktivt och står upp för demokratin, och bidra till ett bra och respektfullt samtalsklimat, sa Sjölander.

Deklarationen är framtagen av kommittén Demokratin 100 år, och syftet är att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick och uppmuntra fler att tydligt ta ställning för att stärka demokratin.

Samhällsvetareleverna träffar EU-ministern på Sambiblioteket.

Samhällsvetareleverna fick mycket tid med EU-ministern på Sambiblioteket innan det var dags för intervjuer och invigning av Europa Direkt-kontoret.